maandag 8 september 2014

Fietsen in Drenthe

Drenthe staat bekend als de fietsprovincie en deze keer gingen Ibo en ik met de trein naar Beilen.
Onze fietsen namen we weer mee en de fietsroute zou bijna 50 km worden. De route ging via 2 natuurgebieden, te weten: Dwingelderveld, bij Dwingeloo en Ruinerwold, bij Ruinen.
We hadden geluk met het weer: het was zonniger als dat het voorspeld was. Enkele regenspetters kregen we wel over ons heen maar dat stelde echt niets voor. De temperatuur was rond de 20 graden en er stond niet al te veel wind.
We vonden al snel het nummer waar onze fietsroute mee begon en we kwamen meteen langs 2 melkfabrieken, Domo en Campina. En al snel zag ik ook paddenstoelen; hier in Beilen zag ik de eerste vliegenzwam van dit najaar. Ik had me voorgenomen om niet steeds van de fiets af te stappen om paddenstoelen te fotograferen. Aangezien we bijna 50 km zouden gaan fietsen, moesten we wel het tempo erin houden. Anders zouden we veel te lang onderweg zijn.

Na Beilen ging de route richting Spier en daarna naar Dwingeloo. De fietspaden gingen door bosgebieden heen totdat we bij open terrein kwamen van het Dwingelderveld. De hei stond nog volop in bloei en we fietsten langs natte veengronden waar we regelmatig waterplassen zagen. In enkele zagen we zelfs bloeiende waterlelies. Deze waren aangeplant maar ze doen het goed. Een deel van het Noorderveld wat voorheen landbouwgrond was, werd na aankoop door Natuurmonumenten weer terug gegeven aan de vrije natuur. Men was nog bezig om de grond te bewerken.
We passeerden een groep natuurkoeien die in de vergrasde heide lagen te rusten. Ook kwamen we langs de schaapskooi maar de schapen waren er niet. Deze waren met de schaapsherder op stap.

Nadat we het Dwingelderveld achter ons hadden gelaten ging de route naar Ruinen en het Ruinerwold. Onderweg zagen we weer veel Drentse boerderijen en veel luxe en royale nieuwbouwwoningen.
In het Ruinerwold zag ik weer veel paddenstoelen, zelfs een paar die ik nog nooit eerder had gezien. Een aantal met een geel/blauwe hoed en nog een ander soort met een oranje bovenkant. Deze had een heel aparte steel, net alsof er 3 paddenstoelen op 1 steel staat. (zie foto)

Intussen liep de middag al aardig ten einde en moesten we toch een beetje doorfietsen. Na deze bijzondere paddenstoelen op de foto gezet te hebben, moesten we nog bijna 10 km fietsen om in Hoogeveen uit te komen. Vanaf hier zouden we weer met de trein terug gaan naar Arnhem.
Tegen 18.30 uur waren we in Hoogeveen en we konden al snel met een trein mee.
Toen ik thuis was gekomen, stond er 51 km op de fietsteller.

Hieronder de 2 bijzondere paddenstoelen





Geen opmerkingen: