dinsdag 10 mei 2016

Fietsen van Putten naar Ermelo

Op zondag 8 mei gingen Ibo en ik met de fiets in de trein naar Putten. Dit is een plaats dat ligt aan de noordwestkant van de Veluwe. De bedoeling was om naar de zandsculpturen in Garderen te gaan. Helaas kwam ik op de zaterdagavond 22.00 uur erachter dat het evenement niet open is op de zondag. Waarom niet? Vanwege het feit dat deze streek een streng gelovige gemeenschap is die de zondagrust nog steeds in acht houdt. Dit was een tegenvaller en ik had na 22.00 uur geen zin meer om de fietsroute nog te gaan veranderen.
Zondag was het aangenaam warm en zonnig, ongeveer 25 graden zou het worden. Wel stond er een stevige wind vanuit het zuidoosten. Zelfs in het bos was dit goed te merken. Op de open wegen langs de akkers waaide het zand regelmatig over ons heen.

Om 11 uur kwam onze trein aan in Putten en we vonden vrijwel meteen ons fietsknooppuntnummer. Toen gingen we op zoek naar een restaurant voor een koffie / theepauze. Helaas was in het centrum van Putten alles gesloten; gelukkig vonden we in het buitengebied een tennisbaan waar volop getennist werd. Die hadden vast wel een kantine..... en ja hoor. De thee bleek een stuk goedkoper te zijn dan die in restaurants, cafés, brasseries, enz. Het was leuk om naar de tennissende jeugd te kijken.
Nadat we Putten hadden verlaten, fietsten we door het buitengebied van de Gemeente Barneveld. Het is een open gebied met veel weilanden en akkerbouw. Vervolgens kwam Garderen in zicht en we reden we door een bosgebied heen; we passeerden hier veel bungalowparken.
Bij knooppunt 58 ging onze route langs de Veluwse zandsculpturenfestijn en hier is tevens een beeldentuin te bezichtigen. We zagen bij de toegangspoort een echtpaar zitten die er onverwachts mee geconfronteerd werd, dat het gesloten was. We hebben er een tijdje mee staan praten en daarna zijn Ibo en ik naar de P-plaats gegaan en op een mooie uitgesneden houten bank gaan zitten om onze lunch te nuttigen.

Na de lunch ging onze fietsroute richting Ermelo en die zou deels over een heidegebied gaan.
`S middag werd het steeds warmer en op de heide werd de warmte nog erger.
In de verte zagen we op ons fietspad een groep runderen lopen en toen we dichterbij kwamen, zagen we dat het 2 verschillende soorten waren. We zagen Schotse Hooglanders en witte Natuurkoeien. De groep witte Natuurkoeien hadden 3 kleine kalveren bij zich en ze stonden al bij een waterpoel om te drinken. Omdat de groep nogal verspreid stond, ook op het fietspad, zijn wij van de fiets gestapt om te kijken en te wachten op wat er zou gaan gebeuren. Even later kwamen de Schotse Hooglanders dichterbij en deze wilden ook drinken uit dezelfde poel. Er ontstond enige machtsvertoon tussen een aantal runderen omdat de Schotse Hooglanders de witte Natuurkoeien wilden wegjagen maar deze beschermden hun kalveren en die gingen niet zo snel weg. Het was best wel eng om daar zo dicht bij te staan.



Een eind verder op de hei kwamen we onverwachts uit bij de Ermelose schaapskooi. Dit lag niet op onze route, maar het toeval wilde dat wij niet goed hadden opgelet en op een ander knooppuntnummer terecht waren gekomen. We besloten om hier onze theepauze te houden en dit kon in een prettig gekoelde ruimte. Hier konden bezoekers kijken naar videobeelden van de schaapskudde en tevens was er beeld te zien van een webcam die stond opgesteld in de schapenstal en met zicht op een vogelnest waar 4 eitjes inlagen. Welke vogel? Waarschijnlijk van een boerenzwaluw.




Na de theepauze hebben we een wijziging in onze route aangebracht en zijn we nog een kort stuk langs een heideveld gefietst en daarna weer door een bosgebied. Vrij snel kwamen we aan in het woongebied van Ermelo; we waren net op tijd om de trein van 15.35 uur te halen. De planning was om ergens in Zwolle te gaan eten en vanaf daar met de trein terug te gaan naar Arnhem.

Dankzij wifi in de trein vonden we een soort van pannenkoekenrestaurant; deze lag aan de buitenkant van het centrum. Omdat we onze fietsen bij ons hadden, was het te doen om daar heen te gaan.
Bij restaurant 'Holland, meer dan pannenkoeken' hebben we buiten op het terras gezeten met uitzicht op een gracht. De pannenkoeken smaakten ons goed; ik had een Lentepannenkoek besteld.
Om 18.45 uur zaten we weer in de trein richting Arnhem en de totale fietsafstand die op de dagteller stond toen ik thuis kwam, was: 40 km.

Geen opmerkingen: