zondag 10 april 2016

Fietsen rondom Paterswoldsemeer bij Haren

Vorige week zondag zijn Ibo en ik weer gaan fietsen. We hadden onze fietsen meegenomen in de trein en de rit ging naar Haren, bij Groningen.
Via de website planjeroute.nl had ik een fietstocht van ongeveer 25 km uitgestippeld.
Het zou zonnig en zacht voorjaarsweer worden, volgens de weervoorspellers. Helaas voor ons was dat in het noorden van Nederland pas laat het geval. Toen we om 10.30 uur de trein uitstapten, was het nat in Haren. Het werd pas vanaf 14.30 uur zonnig en toen pas werd de temperatuur eindelijk aangenaam.
Nadat we uit de trein waren gestapt, gingen we eerst het centrum van Haren in om ergens koffie / thee te gaan drinken. In het restaurant overlegden we of we onze fietsroute zouden gaan wijzigen. Na een kijkje op 'weeronline', besloten we onze fietstocht door te laten gaan. Het zou in ieder geval vrij snel droog worden en daarna zouden er alleen maar méér opklaringen komen.

Onze 1e fietsknooppunt hadden we al snel gevonden en we verlieten Haren via een mooie woonwijk. We kwamen al vrij snel bij het Paterswoldsemeer  en we fietsten via een smal pad tussen de weilanden door naar het water toe.
zie hier voor info over Paterswoldsemeer 
Opeens zagen we een ooievaar met een kikker in zijn snavel laag over ons heen vliegen. We keken de ooievaar na en we zagen aan de andere kant van ons pad een ooievaarspaal staan met nog een ooievaar op het nest. We konden jammer genoeg niet zien of er al jonge ooievaars geboren waren. Op de achtergrond zagen veel zeilmasten voorbij bewegen; blijkbaar was het water net achter het weiland waar de ooievaarspaal in stond.

Het water was inderdaad dichtbij en we fietsten er een korte tijd naast. Het was een groot meer en in de verte zagen we een skyline van hoge flatgebouwen. Later zouden we daar ook terecht komen. Eerst ging onze fietsroute langs een molen en vervolgens ging de route weer van het meer af.
We fietsten naar de noordkant van het meer en in dit gebied, heette het meer anders, namelijk Hoornsemeer. Hier lag tevens de grensscheiding van de provincie Drenthe en Groningen. Dit meer was bedoeld als recreatieplas voor een woonwijk in de provincie Groningen.
We fietsten langs de royale luxe flatwoningen die allemaal een mooi uitzicht hadden over het meer.
Onze route ging weer zuidwaarts via Eelderwolde en langzamerhand gingen we steeds verder van het meer af. We kwamen door een stukje Paterswolde en daarna fietsten we door een bosrijke omgeving in de richting van Glimmen.
Onderweg zagen we regelmatig watergebieden in de vorm van meren en we zagen een kanaal. Omdat onze route maar 25 km lang was, waren we na 3 uur fietsen weer terug in Haren.

Omdat het nog steeds bewolkt en fris was, besloten we om bij Hortus-Haren naar binnen te gaan. Hier liepen we meer beschut en toen we hier ongeveer een half uur aan het wandelen waren, kwam warempel de zon te voorschijn.
Doordat het geleidelijk aan steeds zonniger en warmer werd, konden we regelmatig op een bankje zitten.
In dit park konden we veel verschillende boomsoorten zien, een aangelegde Chinese tuin, een rotstuin, een kruidentuin, een Engelse tuin en een Keltische tuin. Er bloeide nog niet zo heel veel, gelukkig zagen we wel genoeg voorjaarsbloeiers. We hebben in ieder geval genoten van wat we gezien hebben.
Na ongeveer 2 uur waren we klaar met de rondwandeling en zijn we weer op onze fiets gestapt. We wilden in Haren nog iets gaan eten voordat we weer met de trein naar huis terug zouden gaan.
We kwamen terecht bij een Chinees-Indisch restaurant en na een vlotte bediening, lukte het ons om de trein van 18.00 uur halen.

Kunst in een van de thematuinen




ik werd lastig gevallen door deze hommel

 

de vroege bloeiers in april




Geen opmerkingen: