maandag 18 juni 2018

IVN-wandeling in Pannerden

Op zondag 10 juni was er een natuurwandeling georganiseerd door de IVN in Pannerden. De wandeling van circa 2 uur vond plaats in een natuurgebied dat ontstaan is na het gereed komen van een watergeul naast het Pannerdens Kanaal.
Het weer was zonnig en warm, een matige wind en de temperatuur in de middag oplopend naar ongeveer 25 graden. Er waren ondanks de voorspelde warmte toch een behoorlijk aantal mensen op afgekomen.

De wandeling werd begeleidt door 4 IVN-medewerkers en ieder van hen was specialist op een bepaald gebied. (o.a. de geschiedenis van De Liemers / Duitsland, de vroegere waterloop van de verschillende waterwegen en de begroeiing / bloemen)
De route die we zouden gaan volgen, loopt parallel aan de verharde dijkweg (Rijndijk) van Pannerden richting Groessen. We zouden alleen maar in dit gebied langs de watergeul lopen: 1 uur  heen en dan weer 1 uur teruglopen.
Omdat we tijdens de wandeling over prikkeldraad heen moesten klimmen, waren er zelfs 2 kleine opstapkrukjes meegenomen. Ja, ja, er was goed over nagedacht om het de 'gasten' zo makkelijk mogelijk te maken.

De wandeling begon naast de veerpontweg en na eerst een klein stukje naast de weg gelopen te hebben, gingen wij iets verderop over het prikkeldraad heen. Een deel van dit gebied is verpacht aan boeren en deze hebben hier hier grasweilanden gemaakt voor hun koeien.
We liepen bovenop een verhoging en zagen aan de linkerkant het water van het Pannerdens Kanaal en aan de rechterkant een brede grasstrook en daarachter de nieuwe watergeul. In het 1e stuk zagen we een groep jonge koeien, liggend / staan in het zand bij het water.



Tijdens de wandeling werd er steeds iets verteld over o.a. de geschiedenis van o.a. Pannerden en Doornenburg, het Kasteel bij Doornenburg, het ontstaan van het Pannerdens Kanaal en hoe het water jaren later een paar honderd meter verplaatst werd. Verder kregen we te horen hoe dit gebied nu ingericht wordt voor verschillende diersoorten. (o.a. een verhoogde oever / zandwal die de broedplaats zou moeten zijn voor de oeverzwaluwen zodat ze er een nest kunnen bouwen)
Toen we ter hoogte van het Kasteel Doornenburg waren; dat aan de andere kant van het Pannerdens Kanaal ligt, werd ons verteld over het restant van een oude boerderij en wat er nog van over is.

Nadat we 1 uur gelopen hadden, (inclusief het stilstaan en luisteren naar het verhaal van de IVN-medewerker) gingen we van het verhoogde stuk af om wat dichter bij de nieuwe watergeul te komen.
In de afgelopen 1 tot 1½ jaar heeft de natuur zichzelf kunnen ontwikkelen; al dan niet met de hulp van de IVN.
We zagen hier wat meer in bloei staande wilde bloemen en ik zag in het gras zelfs een paar kleine paddenstoelen staan. Nadat er weer iets verteld was over deze watergeul, liepen we over het gras aan de onderkant van het opgehoogde wandelpad weer terug.






Onderweg passeerden we een paar mensen die met hun jachthonden aan het oefenen waren; de honden moesten in - en langs het water zoek/ speuropdrachten uitvoeren. Hun begeleider werkte met gebaren en fluittonen. Toen wij er langsliepen werd de hond dusdanig afgeleidt, dat hij niet meer naar zijn baas luisterde.
Een van de hondenmedewerkers liep met kleding aan door het water om weer terug te gaan naar de andere kant; waar ze met zijn allen stonden. Hij trok zich niets aan van een beetje nattigheid; in het deel waar de man doorheen liep was het ondiep water.


Vanaf dit stuk zagen we een groot watergebied dat vol staat met waterplantjes en het watergebied krijgt vanaf hier de vorm van een meer. In de verte zagen we een zwanenpaartje in het water ronddobberen.



Ter hoogte van dit meer gingen wij weer omhoog om het laatste stuk weer bovenop het wandelpad te gaan lopen. Net voordat we weer over het prikkeldraad zouden gaan klimmen, is er nog een groepsfoto gemaakt.
Qua tijdsplanning klopte het precies: na bijna 2 uur waren we weer terug op de
P-plaats waar we begonnen waren.

Geen opmerkingen: