woensdag 25 april 2018

Betuwe in bloei

Net zoals vorig jaar ging ik weer met Eveline fietsen door de Betuwe; wij gingen op zondag 22 april. Dit jaar staan de fruitbomen in volle bloei precies in het weekend dat de bekende Bloesemwandeltocht van 21 april wordt gehouden.
Na een lange periode van kou, was het sinds 10 dagen steeds warmer geworden. Zelfs zomers warm met steeds hogere temperaturen, tot aan 28 graden.
Zondag 22 april zou het later op de dag broeierig warm worden, ongeveer 25 graden met een kans op onweer. Dat gebeurde aan het eind van de middag inderdaad; het was tegen 17 uur. Gelukkig viel het mee in de omgeving van Geldermalsen: het was slechts een korte onweersbui met weinig regen en alleen maar donderslagen.

We vertrokken tegen 11.00 uur vanaf NS station Culemborg en ik wist nu meteen het 1e fietsknooppunt te vinden. Ik herinnerde mij nog de fietstocht van vorig jaar hoeveel moeite het mij toen kostte om het begin van de route te vinden.
We gingen door het centrum van Culemborg en daarna het buitengebied in. We fietsten over een dijk langs de Lek richting Beusichem en al snel merkten we dat het druk was op de dijk. Er waren meer toeristen die de in bloei staande Betuwe wilden zien.
Gelukkig verlieten we al vrij snel de dijkweg en gingen richting Beesd. Hier ging de route langs het natuurgebied De Regulieren en aansluitend kwamen we in het mooie landgoed Heerlijkheid Mariƫnwaerdt terecht. Aan het eind hiervan zouden we door een ontzettende mooie laan fietsen die helemaal vol staat met laagstam fruitbomen en aan de rechterkant zie je het riviertje de Linge.
Voordat we deze laan zouden doorgaan, besloten we eerst te gaan lunchen. We vonden een houten tafel met bankjes erom heen en toen wij er onze spullen neerzetten, kwamen er nog een aantal mensen aangefietst. Het bleken een viertal Belgen te zijn die ook toe waren aan de lunch en zij wilden graag bij ons aan de tafel zitten. Geen probleem hoor, er was plek genoeg.
Onze lunchpauze duurde 1 uur omdat Eveline en ik nogal veel tijd nodig hadden om bij te praten. We zaten op een beschutte plek onder de bomen waar toch nog wel wat zon door heen scheen.

Eenmaal weer op de fiets, waren we vrij snel in de mooie fruitbomenlaan; hier wilde ik een paar foto`s maken en we stapten weer van de fiets af.
De volgende plaats waar we doorheen kwamen, was Tricht en vrij snel erna fietsten we weer over een dijk langs de Linge. Omdat het inmiddels behoorlijk warm was geworden, besloten we om aan de waterkant een pauze te nemen. We gingen, net buiten Tricht met onze fietsen de dijk af naar beneden en gingen liggen / zitten op een vlonder/aanlegkade van boten. Af en toe zagen we kleine boten voorbijgaan en ik heb in een liggende positie nog een foto gemaakt van een passerende boot. Toen we weer verder wilden gaan moesten we eerst elkaar helpen om de fiets weer naar boven te krijgen; het pad was nogal stijl.

De foto vanuit een liggende positie genomen




Vervolgens reden we naar Buurmalsen en daarna naar het bekende plaatsje Buren, de Oranjestad. We zagen dat in het centrum en er vlak omheen alles was versierd met slingers en vlaggetjes. Zou dit al zijn voor de aanstaande feestdag 'Koningsdag'?
Eveline en ik zijn door het centrum heen gefietst en we zijn even stil blijven staan aan de waterkant. Hier zagen we een paar jongens met een touw die hoog aan een boomtak was bevestigd om de beurt. Ook zagen we een hond het water inspringen, vanaf het terras dat langs de waterkant was aangelegd. Het terras hoorde bij een restaurant en het zat vol met toeristen.

We fietsten vervolgens door open landbouwgebieden heen en zagen regelmatig fruitboomgaarden. Onderweg zagen we bij een grote luxe boerderij, op 2 zuilen bij de oprijlaan een kunstappel en een kunstpeer staan. Leuk bedacht en zeer passend in deze streek. We hadden trouwens ook 2 keer een vrij grote kip als kunstwerk in de tuin zien staan. En in een buurtschap van Geldermalsen zag ik ergens in een voortuin een kunstwerk van een bij staan. Heel toevallig is het dit weekend de nationale bijentelling en ik heb er maar een foto van gemaakt.

de kunstige bij



De volgende plaatsen waren Erichem en Twee Sluizen en daarna gingen we richting Kerk Avezaath. Hier gingen we een stukje langs de snelweg A15 en daarna door de vlakke landbouwgebieden en nog een stuk langs de Linge.
Op de plek waar wij ons bevonden scheen de zon nog deels langs de wolken maar in de verte zagen we een donkere lucht aankomen. Op een gegeven ogenblik kwam de donkere lucht steeds dichterbij en hebben we de wolkenpartij en het mooie licht eromheen gefotografeerd.

de lucht net voor de onweersbui


Hierna duurde het niet lang meer of we hadden de donkere lucht boven ons hangen en kregen we wat lichte regen over ons heen. Gelukkig waren we in de buurt van een aantal woningen en konden we daar naar toe om eventueel te schuilen. Bij een huis met een open carport ernaast bleven we stilstaan om af te wachten of het nodig zou zijn om echt te gaan schuilen. Naast het huis zagen we een bloeiende fruitbomen en we zijn hier even gaan kijken. Ondertussen was het gaan onweren; althans het waren alleen donderslagen. De harde regen bleef achterwege en uiteindelijk zijn we weer verder gaan fietsen. We lieten de donkere lucht achter ons en de zon was al weer snel terug.

Bij binnenkomst in Geldermalsen zagen we nog steeds een zeer donker lucht achter ons, die heel mooi afstak bij de schijnende zon en de witte bloesem van de fruitbomen. Het viel mij op dat de bloesem in en rondom Geldermalsen royaler en voller in bloei staat dat de plaatsen rondom Culemborg.
We zijn bij het plaatsnaambord van Geldermalsen weer van de fiets gestapt om een foto te maken. Het verbaasde ons dat we geen regenboog zagen.

de donkere lucht bij Geldermalsen


Eenmaal in Geldermalsen moesten we op zoek naar het treinstation; we hadden verwacht dat we het station in het centrum zouden vinden. Maar dat bleek niet zo te zijn en uiteindelijk heb ik het gevraagd aan een man die zijn hond uitliet. We moesten via een industriegebied naar de andere kant van Geldermalsen; hier kwamen we tegen 17.40 aan en na een kwartier wachten konden we in de trein stappen.
Om 19.30 uur was ik thuis en op mijn fietsteller stond de afstand van 47 km.

Geen opmerkingen: