Eigenlijk had ik weer naar Texel willen gaan maar er werd gewerkt aan het spoor tussen Ede en Utrecht; er werden op dat traject bussen ingezet en dan kan de fiets niet mee.
Na een lange reis van 3 uur kwam ik om 11.45 uur aan in Groningen; door de korte overstaptijd (4 minuten) redde ik het niet om tijdig op het andere perron te komen. Er zijn meer mensen die van de lift gebruik maken en ik had pech dat ik 1 beurt moest wachten.
Buiten bij het NS gebouw vond ik meteen de routeborden van het fietsfietsknooppuntennetwerk. Het was in ieder geval al een prettig begin en het viel me op dat de hele route een uitstekende bewegwijzering had. Dat wil niet zeggen dat het voor mij dan helemaal goed verlopen is. Op het eind miste ik een fietsknooppunt omdat ik niet goed oplette. Zie verderop in dit verslag.
Vanaf het treinstation fietste ik eerst een stukje parallel langs het spoor en hierna kwam ik gelukkig in park met veel schaduw terecht. In dit park heb ik op een rustige plek wat kleding verwisseld; in de trein had ik nog een lange broek en een hemdje onder mijn blouse aan vanwege de friskoude lucht in de trein.
Via een groot, langgerekt chalet / bungalowpark kwam ik terecht in het grote Stadspark, hier zag ik behoorlijk veel Rododendronstruiken in bloei staan. Nadat ik Groningen-stad had verlaten ging ik naar Peize en daarna naar Roderwolde. Ik fietste door vlak en open landschap; dit gebied heeft de naam: 'Polder de Peize' en Eeldermaden. Soms werd het fietsknooppuntnummerbord tijdelijk overgenomen door een andere fietsroute; het gebeurde meerdere keren dat ik de bordjes met de naam 'Meren en Maden' moest volgen.
Ik passeerde vele kleine en middelgrote waterplassen en ik zag veel rietplanten en veel drassige weidegronden. Later zou ik op een informatiebord lezen hoe dit gebied is ontstaan en dat het een langdurende strijd is om dit gebied te beheren. De boeren willen een lager grondwaterpeil voor hun landbouwgrond en de natuurbeheerders willen het grondwaterpeil juist hoger hebben om dit nieuwe natuurgebied in stand te houden. Ik kwam erachter dat het hele gebied 'De Onlanden' heet en nu weet ik ook waarom het De Onlanden genoemd word. Vanwege het hoge grondwaterpeil kunnen boeren niets met deze grond en in vroegere tijden noemde men het 'onland'. (je kunt er niets mee)
Na drie kwartier fietsen ben ik bij een vrij grote waterplas op een bankje gaan zitten om te gaan lunchen. In de verte zag ik de hoogbouw van Groningen-stad. Ik had een koude maaltijd meegenomen: rijst, kip en wortelen met doperwten; hoefde ik aan het eind van de dag tenminste niet meer op zoek naar een eetgelegenheid. Tijdens het eten zag ik veel bedrijvigheid van vogels en een stel waterhoentjes en ik herkende de Sterns. Deze vlogen heen en weer en ze vlogen ook over mij heen om naar de waterplas achter mij te gaan. Verderop zag ik een aantal ooievaars en ook een buizerd vliegen, allen op zoek naar 'eten'.
Mijn uitzicht tijdens de lunchpauze
Na het eten ging mijn fietsroute door de buurtschappen Sandebuur en Matsloot en ik zag dat ik in de provincie Drenthe was gekomen. Ook hier heb ik een tijdje de borden 'Meren en Maden' gevolgd. Op een gegeven moment zag ik in de verte de zeilen van de zeilboten; het leek alsof ze door het weiland aan het zeilen waren. Bij Matsloot ligt het Leekstermeer en dit is de enige plek waar ik er vlak langs fietste; de rest van de route ging ik op grote afstand het Leekstermeer rond. Er rondom heen liggen vele waterwegen die naar het Leekstermeer toe gaan en onderweg had ik al gezien dat er veel kleine bootjes en kano`s actief waren.
Hierna kwam ik de borden met 'De Onlanden' voor het eerst tegen en ik zag dat er her en der wandelroutes waren uitgezet. Ik fietste er lange tijd door / langs en mijn route ging naar Lettelbert. (dit is weer de provincie Groningen) Leuk dorp om door heen te gaan en ik fietste langs een kanaal met vele kleine aanlegsteigers waar veel bedrijvigheid was. Omdat de aanlegsteigers in de schaduw van de bomen lagen, ben ik hier even van de fiets afgegaan om een drinkpauze te nemen. Terwijl ik hier zat, zag ik meerdere kleine boten voorbij gaan en ook één zeer opvallende boot.
De bijzondere boot
Na enige tijd hoorde en zag ik een stoomlocomotief aankomen; deze kwam van achter het gele gebouw vandaan en bleef voor de vijver stilstaan. Even later kwam er nog een aantal mini stoomlocomotieven aangereden; er werden foto`s gemaakt en ze reden weer weg. Ik heb opgezocht wat Landgoed Nienoord is en het blijkt een familiepark te zijn: met een zwemkasteel, er worden expeditie speurtochten op het landgoed georganiseerd. Van 25 - 28 mei was er de Internationale stoom- en modelbouwdagen. Al liggend kon ik alles goed bekijken van een afstand en foto`s maken.
Al met al heb ik bijna 1 uur pauze gehad en dat deed me goed. Mijn fietsroute ging nog een klein stuk over het landgoed heen en toen ik het landgoed wilde verlaten, zag ik nog een bijzondere zitbank, in de stijl van Gaudi betegeld, met een familiewapen erop.
De mooie zitbank
Het landgoed Nienoord
Nadat ik het dorp Nietap achter mij had gelaten, ontdekte ik dat mijn uitgestippelde route niet helemaal klopte. Er ontbraken een paar fietsknooppuntnummers, maar bij een overzichtsbord van de knooppunten kon ik dit gelukkig weer corrigeren. Totdat ik een eind verderop niet goed oplette en wéér een fietsknooppuntnummer miste. Ik wist dat ik een stuk over dezelfde weg als op de heenweg zou fietsen, door het natuurgebied De Onlanden.
Maar het werd ongemerkt een erg lang stuk wat hetzelfde bleef. Toen ik uiteindelijk bij knooppunt 17 uitkwam, vertrouwde ik het niet meer en ik zag op het knooppuntenbord dat mijn route niet meer klopte en moest ik wéér mijn fietsroute wijzigen. Eigenlijk was het de bedoeling dat ik richting Eelderwolde zou gaan, naar de noordkant van het Paterswoldsemeer en daarna terug naar Groningen-stad.
Wat hier extra bijkwam aan kilometers: te beginnen met éérst de 2 x 4 km terug die ik te veel had gereden door de verkeerde kant op te gaan en daarna nog de 10 km om naar het Paterswoldsemeer te gaan. Daar had ik aan het eind van de middag geen zin meer in; dit was te veel van het goede op een tropische zondag. Ik zag dat mijn fietsdagteller al op 45 km stond en ik had maar op 41 km gerekend.
Na de 2e routewijziging fietste ik grotendeels dezelfde weg terug van de heenweg. De Onlanden heb ik op deze manier van 2 kanten goed kunnen bekijken en ik heb ervan genoten; heb veel verschillende (water)vogels gezien. Een greep uit de vogels die ik onderweg gezien heb: sterns, een vogeltje dat vaak op rietstengels zit, meerdere ooievaars, scholeksters, een buizerd, reigers, een paar Bergeenden, een paar futen, kraaien, meerkoeten, zwanen, nog een bruine roofvogel en een paar verschillende zeer kleine en mooi gekleurde vogels en ik hoorde ook het geluid van de koekoek.
Landschap onderweg
Uiteindelijk kwam ik weer in het Groningse Stadspark terecht en omdat het al bijna 18.30 uur was, besloot ik een plekje te zoeken waar ik mijn brood kon opeten. Bij een grote vijver vond ik een lege bank en ik was blij dat ik kon rusten. Aan de waterkant liep een groep witte ganzen op het grasveld te grazen en ik zag aan de overkant van de vijver een buitenterras van een restaurant. De bank waarop ik zat, stond naast een grote in bloei staande Rododendronstruik. In het hele park zag ik er vrij veel en ze bloeiden in verschillende kleuren.
Na een half uur was ik weer voldoende uitgerust en fietste ik het laatste stuk naar het treinstation. Hier zag ik dat ik bijna 50 km gefietst had.
Ik was nog op tijd om de trein van 19.20 uur te halen.