Het was afgelopen zondag zonnig, warm, de temperatuur kon oplopen naar 26-28 graden, gelukkig was er wel een verfrissende wind waar we vol inliepen.
We verlieten Lelystad via een industrieterrein en we kwamen vervolgens in de moeilijkheden omdat we een knooppuntbord misten. (niet gezien omdat het ding aan de linkerkant van de straat stond en wij aan de rechterkant het fietspad opgingen) Nadat we een eind terug gefietst waren vonden we het goede pad en we reden vervolgens langs een kanaal, door een mooi natuurgebied. Het fietspad ging na enkele kilometers over naar een dijk en via die dijk kwamen we uit bij het gebouw van Staatsbosbeheer.
De excursie begon met een inleidende film over de natuur in de Oostvaardersplassen en daarna vertrok de groep wandelaar met een gids naar buiten. De route van 5 km ging over een uitgezet, verhard wandelpad. Dus men kan de route ook lopen zonder excursie; de wandelroute heeft de naam: Zeearendroute. Met een beetje geluk zouden wij ook zeearenden kunnen zien want er broedt een zeearendkoppel in de Oostvaardersplassen en inmiddels is bekend dat het nest 2 jongen heeft.
De gids wist veel te vertellen over de natuur in dit gebied en hij deed dit graag. Hij had ons bij het begin van de wandeling al gevraagd of er mensen om 15.00 uur terug moesten zijn vanwege andere afspraken. Dit bleek niet zo te zijn en de gids gaf toen aan dat hij de neiging had om langer dan 2 uur onderweg te zijn.
In het begin vertelde hij over de bomen die op de voormalig zeebodem groeiden. Het ging over wilgen en dat deze wilgen al enige tijd aan het sterven zijn doordat de grondwaterpeil steeds verder zakt. Hij legde ons uit hoe het allemaal is gegaan vanaf de tijd dat de Zuiderzee werd drooggelegd en dat er land werd ingepolderd. Zie hier het verhaal over de Historie van Flevoland: Flevoland
De gids vertelde ons over het rietbeheer; hoe de vele dieren (o.a. ganzen, Konikpaarden en de herten) in de winter ervan eten en dat er steeds meer riet verdwijnt. In de nabije toekomst wil Staatsbosbeheer het grondwaterpeil in de waterpoelen gaan ophogen zodat de rietplanten weer meer bescherming krijgen omdat dan niet alle dieren er gemakkelijk bij kunnen komen.
Tussen de vele dode Wilgenbomen ontdekte ik al snel paddenstoelen (de Gewone Zwavelzwammen) en daarna bleef ik al het dode hout in de gaten houden om nog meer paddenstoelen te zien. En die zag ik ook; er was nog 1 persoon in de groep die iets met paddenstoelen heeft en ze graag fotografeert.
In de loop van de route zagen we verschillende vogelsoorten, o.a. zilverreigers, kolganzen met hun jonge kuikens, meerkoeten, bergeenden en zelfs een lepelaar. We hoorden volop vogelgezang maar zagen de vogeltjes niet altijd; in de verte zagen we wel een aantal keren enkele roofvogels. (o.a Kiekendief)
We zijn 2 keer naar een vogelkijkhut gegaan en in een daarvan konden we een groep Konikpaarden in de verte zien grazen. De gids legde uit hoe de zwarte kleur in de groep Konikpaarden in gekomen; van oorsprong zin deze paarden roomwit / beige van kleur.
Een eindje verder op het verharde wandelpad, liepen we langs een aantal Konikpaarden. We bleven stilstaan om te kijken en te fotograferen maar de paarden werden niet bang van ons. Op een gegeven ogenblik staken een aantal paarden het wandelpad over en dat ging allemaal heel relaxed; er was zelfs een vrij jong veulen die we van dichtbij konden bekijken.
Hierna gingen we weer terug naar het Buitencentrum en de gids vertelde ons dat dit gebied was uitgebreid en er een tunnel was aangelegd. Deze was nog niet zo lang open en er hadden nog maar weinig dieren gebruik van gemaakt. En er was een enorme wal van gekapt hout aangelegd die als schutplaats moest dienen; maar dat de runderen en paarden daar ook geen gebruik van hadden gemaakt. Dit had Staatsbosbeheer moeten doen onder druk van de regering en omdat veel mensen het zielig vonden dat er in een bepaald jaar met een strenge winter (2009/ 2010) zoveel dieren waren doodgegaan. Tja, de dieren laten zich niets voorschrijven, ze gaan hun eigen gang. Beschutting vinden de paarden door met z`n allen in een grote kring bij elkaar te gaan staan en beurtelings aan de rand van de groep staan. De jonge dieren staan zo altijd beschut binnen in de kring.
Na 2½ uur waren we weer terug en we eindigden de excursie met een kop thee. Ibo en ik hebben bijna 1 uur rust genomen en omdat ik vanwege mijn vermoeidheid het niet meer zag zitten om nog 20 km rondom de Oostvaardersplassen richting Almere te gaan fietsen, besloten we om weer via dezelfde weg terug te fietsen naar Lelystad.
In Zwolle zijn we weer uit de trein gegaan om naar het pannenkoekrestaurant Holland te gaan. Dus een korte fietstocht door het centrum van Zwolle gemaakt en een lekker pannenkoek gegeten. We zaten buiten aan de waterkant, lekker in de nog warme zon.
Om 21.30 uur was ik weer thuis en ik zag op de km-teller dat we 32 km gefietst hadden.
Een paar foto`s van de Konikveulen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten