woensdag 22 juni 2016

Fietsen en wandelen bij Oostvaardersplassen

Afgelopen zondag zijn Ibo en ik weer naar Lelystad gegaan; deze keer om de fietstocht rondom de Oostvaardersplassen te gaan doen. Tegen half 12 vertrokken we met onze fiets vanaf treinstation Lelystad. Aangezien we de route van de vorige keer nog wisten, kwamen we zonder problemen bij de Buitenplaats van Staatsbosbeheer aan. Onderweg hadden we bedacht om ook nog een korte wandeling te gaan maken in de Oostvaardersplassen, namelijk in het nieuwe deel dat aan de andere kant van de spoorbaan ligt.
Het was goed fietsweer, er stond wel een frisse wind uit het noordwesten, er was bewolking maar de zon liet zich regelmatig zien, het was ongeveer 18 graden en het bleef droog.

Bij aankomst zijn Ibo en ik eerst gaan lunchen en daarna begonnen we aan een wandelroute van 3.1 km. Deze wandeling ging door een nieuw terrein van de Oostvaardersplassen. Dit wisten we van de vorige keer; de boswachter had verteld dat dit terrein vorig jaar toegevoegd was maar dat de grote grazers hier nog niet komen. Blijkbaar hadden ze moeite met het passeren van de tunnel.
In het begin van de wandeling toen we net over een brug waren gelopen, werd onze aandacht getrokken door beweging in het water. Het bleek een bever te zijn die actief was met plukjes gras. Hij zwom steeds heen en weer naar zijn burcht, die we jammer genoeg niet konden zien. We zagen weer vele omgevallen Wilgen en ik zag weer een Gewone Zwavelzwam op een van die boomstammen.
Onze rode-wandelroute ging links af onder de spoorbaan door en we liepen door een bomenlaan met keurig in een rechte rij staande wilgenbomen. Hierna kwamen we op een open terrein terecht, het verharde zandpad was aan beide kanten begroeid met hoge distels en hoge rietplanten. We wisten dat er links van ons een waterplas lag maar we zagen het niet. Wel zagen we regelmatig vogels net boven de rietplanten vliegen en dat ze daarin verdwenen en we zagen ook een roofvogel. (Kiekendief)
Op een gegeven moment konden we via een platgelopen pad naar het water toe en dat hebben we even gedaan. Bij het water aangekomen, vlogen er 2 zilverreigers weg. Er stonden hier veel hoge rietplanten in bloei, gele bloemen en heel veel pluizige uitgebloeide bloemen.
De wandeling ging bijna helemaal om het vrij grote meer heen en op het einde gingen we via een houten brug over het water heen. We kwamen toen weer in een bomengebied terecht en passeerden nog een vogelkijkhut, waar we ook even in geweest zijn.
Onze wandelroute kwam tenslotte uit op het fietspad waar we 1½ uur eerder overheen waren gereden. Het viel ons op dat op de weg naast het fietspad regelmatig 'oude auto`s uit de jaren 1950-1960' reden.
Toen we later weer verder fietsten zagen we nog steeds die oude auto`s langs rijden; het bleek een toerrit te zijn.
Na 1 uur wandelen waren we weer terug bij het gebouw van Staatsbosbeheer en hebben we daar binnen een lange rustpauze gehouden.

Rond 14.15 uur zijn we weer verder gaan fietsen; we hadden nog een tocht van 20 km voor de boeg. Op een T-splitsing zagen we aan de rechterkant de woningen van Lelystad-Haven liggen, recht vooruit zagen we het Markermeer liggen en wij gingen links af de dijk op, in de richting van Almere. We zouden 11 km over deze dijkweg fietsen, met aan de rechterkant het Markermeer en aan de linkerkant het gebied van de Oostvaardersplassen. We zijn na een paar km van de fiets afgestapt om naar het water van het Markermeer te gaan kijken; dit was bij een P.plaats. Het was leuk om over zover over het water te kijken en in de verte meerdere zeilboten te zien.
De lengte van 11 km op de dijk was pittig, mede door de stevige zijwind en soms was er veel autoverkeer of groepen motorrijders die ons passeerden.

Ter hoogte van Almere-Buiten verlieten we de dijk en we fietsten langs een woonwijk heen terwijl we aan onze linkerkant nog steeds naast het natuurgebied Oostvaardersplassen hadden liggen.
De route ging richting het gebouw van Staatsbosbeheer en op het fietspad daar naar toe zijn we ergens afgestapt om bij een verhoogd punt over het water te kijken. We zaten boven op een picknicktafel en in de verte zagen we de grote grazers. Het was moeilijk te zien welke dieren het waren; ik kon zien dat ze bruin waren maar dan hield het ook op. Ik gokte op de Konikpaarden maar die waren het niet. Toen ik een half uur later in het gebouw van Staatsbosbeheer was, op de bovenverdieping, zag ik met enige moeite dat het herten waren. Zelfs door de verrekijker was het lastig om te zien. Er lagen of stonden in 2 aparte groepen een behoorlijk aantal herten te grazen in het groene landschap.
Op het fietspad naar het Natuurcentrum kwamen we 2 keer een aantal Konikpaarden tegen, een groepje van 4 paarden onder een paar lagen bomen en die hebben Ibo en ik op de foto gezet. De paarden waren totaal niet bang voor mensen, ook al kwamen we er dichtbij in de buurt. Een eindje verderop, bij het gebouw van Staatsbosbeheer stonden er nog 2 te grazen, naast de fietsenstalling.

In het Natuurcentrum hebben we een theepauze gehouden en we hadden mooi uitzicht over het water. Aan de andere kant van de waterplas zagen we een viertal Lepelaars druk bezig te foerageren. Ze bewegen heel snel hun kop van links naar rechts en vice versa.
Om 17.00 uur vertrokken we weer en bijna een half uur later kwamen we aan bij het NS station van Almere Oostvaarders.  We hadden geluk, we waren precies op tijd voor de trein naar Zwolle.
In Zwolle zijn we weer door het centrum gefietst om ergens te gaan eten; deze keer was het een Indonesisch restaurant.
Na een smakelijke maaltijd namen we tegen 20.00 uur de trein richting Arnhem.
Bij thuiskomst zag ik dat we 41 km gefietst hadden.

Bloemen rondom één van de vele waterplassen





Geen opmerkingen: