Het bleef lang koud gedurende het voorjaar, maar goed de temperatuur liep gestaag op en daardoor kwam de natuur toch weer, zoals ieder jaar, mooi in bloei.
Ik heb veel korte wandelingen gemaakt in mijn directe omgeving, alsmede ook fietstochten.
Wat het wandelen betreft, dit heb ik meerdere keren met een hond gedaan. Een paar keer ben ik met de honden van de buren gaan wandelen; de ene keer nam ik Salty mee en een andere keer nam ik Sjakie mee.
In april had ik gedurende 3 dagen een logé, een Friese Stabbij met de naam Boris. Met hem heb ik een aantal grappige momenten beleeft tijdens het wandelen, toen hij heel enthousiast door de opkomende tarwe ging rennen en steeds plukken tarwegras in zijn bek had. Ik ben zelfs nog met Boris gaan fietsen en hem naast de fiets laten meelopen.
Met mijn oppashond Olivia, een ruwharige Teckel, wandel ik meerdere keren per dag, ze komt iedere week 1 of 2 dagen of dagdelen bij mij. Dit zijn maar korte wandelingen want Olivia is te oud om ver mee te gaan wandelen. Wel heb ik haar een keer in de fietsmand gezet en ben ik naar het Breulymeer gegaan. Daar aangekomen heb ik haar uit de fietsmand gehaald en zijn we samen over het wandelpaadje rondom het meer gaan lopen. Ze is zelfs nog het pad langs de visvijvers over gelopen; de reden dat ik haar meenam was dat ik naar een Gele Zwavelzwam wilde kijken.
Eind maart / begin april begon het met de in bloei komende Magnoliabomen en daarna de Acacia`s, daarna ging het hard en kwam de ene boom na de andere in bloei te staan met kleurrijke bloemen.
Vervolgens kwam de dijkrand in bloei te staan met de gele koolzaadplanten en de witte bloemen in de vijver onderaan de dijk kwamen allemaal weer te voorschijn. Ik zag dit jaar voor het eerst een eend met 6 a 8 jonge kuikens zwemmen, toen ik onderaan de dijk liep. Ze zwommen in de sloot die tussen het wandelpad onderaan de dijk en de weilanden ligt.
Tijdens een van mijn wandelingen rondom het Breulymeer ontdekte ik op het paadje tussen de visvijvers een boom waar op de stam een begin van een paddenstoel opkwam. Deze boom was vorig jaar tijdens de zware zomerstorm op 31 juli beschadigd geraakt doordat er een grote zijtak van af gebroken was.
Ik heb van het begin af aan dat ik de eerste kleine gele bolletjes zag al foto`s gemaakt (vanaf 2 mei) en daarna ben ik iedere week terug gegaan. En nog steeds ga ik er heen.
De paddenstoel heeft inmiddels een naam gekregen, nadat ik het had opgezocht in een paddenstoelengids. Het gaat over de Gewone Zwavelzwam.
We zijn inmiddels een paar weken verder en de zwam zit nog steeds tegen de boomstam aan. Het begon met een paar kleine gele bollen en deze zijn inmiddels samengeklonterd tot een groot geheel. Zijn mooie gele kleur is inmiddels vaal beige geworden en het stinkt enorm als je er dicht bij staat. Ik had verwacht dat-ie van de boom zou vallen maar dat is nog steeds niet gebeurd. Als ik klaar ben met het volgen van deze Gewone Zwavelzwam wil ik er een mooie fotopresentatie van maken.
De Gewone Zwavelzwam
De afgelopen 3 weken is er een deel van de dijk in volle bloei met wilde bloemen; het gaat om een stuk dijk dat in de bocht ligt tegenover de afrit naar het Breulymeer. Vorig jaar is dit deel van de dijk verstevigd en nadat de werknemers klaar waren, is er opnieuw gras ingezaaid. Blijkbaar is er toen meteen wilde bloemenzaad mee ingezaaid. De bloemen die ik herken zijn o.a.: klaprozen, margrieten en korenbloemen. De rest ken ik niet van naam. Ik ben er meerdere keren naar toe gelopen om er foto`s van te maken en ik zag een paar keer dat ik niet de enige was.
Zie hieronder voor een aantal van mijn Lente-foto`s.
De bloemenpracht