vrijdag 14 april 2017

Bloesemtocht in de Betuwe

Op zondag 9 april was het een warme en zonnige voorjaarsdag en ideaal fietsweer. De lucht was strakblauw, er stond weinig wind uit het zuidwesten en het zou 20 - 22 graden worden. Ik had met Eveline afgesproken om samen de Bloesemroute te gaan fietsen, deze had ik uitgestippeld rondom Tiel. Om 11.15 uur zouden we elkaar treffen op het NS station in Tiel en het was grappig dat onze treinen tegelijkertijd aankwamen, dus we hoefden niet op elkaar te wachten.

We waren een half uur verder voordat we het 1e fietsknooppuntnummer hadden bereikt omdat deze behoorlijk ver van het treinstation vandaan ligt. Toen we het fietspad hadden gevonden, fietsten we eerst enkele kilometers langs een provinciale weg waar een aantal keren luidruchtige motoren ons passeerden. De fietsroute ging eerst richting Zoelen en verder zouden we door of langs de volgende plaatsen gaan: Kerk-Avezaath, Erichem, Buren, Buurmalsen, Geldermalsen, Meteren, Est, Ophemert, Zennewijnen en dan weer terug naar Tiel.

In de buurt van Zoelen konden we het fietspad langs de herrieweg verlaten en was het prettiger fietsen. We zagen al snel een kersenboomgaard met jonge en bloeiende kersenboompjes, de hele 'kersenbongerd' was voorzien van een houten frame waarover men plastic kan leggen ter bescherming van de vrieskou. In en rondom Zoelen zagen we zeer veel kersenboomgaarden en af en toe een appel- of perengaard. Deze bomen stonden nog net niet in bloei; de knoppen staan al wel op uitbarsten. De Kastanjebomen stonden ook nog niet in bloei. Onderweg zagen we in veel tuinen al wel bloeiende tulpen.

een jonge kersenboom volop in bloei



Aangekomen in het plaatsje Zoelen zagen we in het centrum een park met daarin een mooi gebouw staan en we besloten om hier te gaan lunchen. Het was een voormalig kasteel uit de 13e eeuw dat helemaal gerestaureerd is (landgoed Soelen) en waar nu woonappartementen in zitten.
We gingen zitten op een van de boomstammen die daar pas waren omgezaagd en we keken uit op een voormalig portierwachthuisje en vlak ernaast het voormalige kasteel. We hebben hier 1 uur gezeten en tegen half 2 besloten we om maar weer eens verder te fietsen. Na amper een paar honderd meter te hebben gefietst, stapten we alweer af: we zagen een grote bloeiende kersenbongerd met veel oude laagstam kersenbomen. Hier moest een foto van gemaakt worden.
Toen we weer verder fietsten ging onze route veelal over rustige landwegen en we passeerden geregeld kersenboomgaarden.

De mooie kersenbongerd



Bij Geldermalsen namen we onze 2e rustpauze, weer in een park en daarna gingen we op zoek naar een wc. Deze vonden we in het treinstation van Geldermalsen; toevallig liep onze fietsroute hierlangs. Nadat we onze blaas hadden geleegd, ging de fietsroute een klein stukje terug richting het centrum en we raakten toen even de kluts kwijt over de rijrichting. Gelukkig kwamen we er snel uit en we vervolgden onze weg weer. Niet veel later, in het buitengebied van Geldermalsen raakten we weer in verwarring. Fietsknooppuntnummer 71 leidde ons onverwachts een verhard zandpad op en omdat we al lange tijd geen knooppuntbord hadden gezien, vertrouwden we het niet. We besloten voor de zekerheid weer terug te gaan naar plek waar we het laatste bord hadden gezien. Het was hooguit 500 meter terug en het bleek toch wel te kloppen. Dus gingen we weer over dezelfde weg naar het zandpad terug. Jammer dat ze bij het kruispunt waar wij een verkeersweg moesten oversteken, geen knooppuntbord hadden geplaatst.

We reden over het zandpad en kwamen we eerst langs een kersenbongerd en hierna fietsten we door een mooi natuurgebied. Aan de ene kant weilanden en aan de andere kant zagen we een middelgrote waterplas en aan de rand daarvan stond een steenfabriek. En een eindje verderop fietsten we langs een molen.
Intussen begon bij mij de vermoeidheid toe te slaan en helaas duurde het even voordat we een vrijstaande bank hadden gevonden. Met het mooie weer namen veel mensen een rustpauze in dit gebied; bijna op het eind van dit gebied vonden we dan toch eindelijk een vrije bank. Pauze: even wat drinken, een versnapering naar binnen werken, van het uitzicht genieten (o.a. van de molen) en naar de vogelgeluiden luisteren.

Na bijna 20 minuten gingen we weer verder en we verlieten het natuurgebied en de route leidde ons de dijk op die langs De Waal loopt. Aan de rechterkant van de dijk zagen we weiland en iets erachter een watergeul met daarin een strook grond met een rij bomen waarvan de wortels goed zichtbaar waren. Nog wat verder hierachter zagen we de rivier De Waal en een aantal keren zagen we middelgrote vrachtschepen voorbij varen.
We hebben ongeveer 5 km over de dijk gefietst en besloten vanwege het mooie uitzicht en het nog steeds zonnige en warme weer om weer op een bank te gaan zitten. We hadden geen haast.
Vanaf de bank keken we uit over weilanden en zandstranden langs het water van de nevengeul van De Waal; vlak voor ons stond een boom met een nestkast voor uilen. We hadden het wel leuk gevonden als we werkelijk een uil zouden zien, maar dat gebeurde jammer genoeg niet.

Toen we weer op de fiets verder gingen, zagen we al snel de hoogbouw van de buitenwijken in Tiel. Onze fietsroute ging van de dijk af en we fietsten richting het centrum. Bij toeval kwamen we langs een Pannenkoekenrestaurant en omdat er amper gasten waren, besloten we om hier een pannenkoek te gaan eten. Het was inmiddels 18.15 uur en ik had wel trek in een warme hap en een kop thee.
Een uur later vertrokken we weer en het was nog lastig om het NS station te vinden; na meerdere keren de weg vragen lukte het ons. Bij aankomst hadden we nog tijd genoeg over voordat onze treinen vertrokken; iets meer dan een half uur moesten we wachten.
In totaal hebben we 42 km gefietst en we kunnen terug kijken op een schitterende fietsronde in de Betuwe. We hebben zeer veel bloesem gezien en het was echt de moeite waard.

 mooi met een strak blauwe lucht er doorheen


Geen opmerkingen: