woensdag 13 juli 2016

Fietsen rond Bussum

Afgelopen zondag, 10 juli, zijn Ibo en ik met de trein naar Naarden-Bussum gegaan, onze fietsen hadden we meegenomen. De route die we hadden uitgestippeld was ongeveer 38 km.
Het was heerlijk fietsweer: lekker warm, 26-28 graden, zonnig en niet al te veel wind. Misschien dat er in de middag een regenbui kon vallen.

Bij aankomst op het NS station Naarden-Bussum, vonden we meteen al onze 1e fietsknooppunt.
Na een korte theepauze zijn Ibo en ik eerst naar de Naarden Vesting gegaan. Zie hier voor meer info Wikipedia.org - Naarden

Het terrein ligt in een stervorm van meerdere bunkers en grachten er omheen, boven op de bunkers kun je over het gras heen lopen en er zijn tal van oorlogsvoorwerpen te zien, o.a. kanonnen. Het gras wordt kort gehouden door loslopende geiten.
We zagen dat er een paar jochies van een jaar of 10 (schatting) in de gracht aan het zwemmen waren; ze klommen tegen de wand van een bunker omhoog en sprongen dan het water in.
Wij konden, nadat we de entree waren gepasseerd ook naar boven en over de bunkers heen lopen. Her en der kan men via een trap naar beneden om een bunker in te gaan. Ibo en ik zijn een bunker ingegaan waar een interessant thema tentoongesteld was, namelijk.... Geschiedenis van de Nieuwe_Hollandse_Waterlinie .
Het was heerlijk om weer in de zonnige buitenlucht terug te zijn want in de bunker was het kil en erg vochtig. Hierna zijn we op het hoogste punt in het gras gaan zitten, met een mooi uitzicht over het water en hebben we onze lunch opgegeten. We zijn niet de hele Vesting doorgelopen omdat we verder wilden gaan met onze fietstocht.

Na 1 uur zijn we weer terug gefietst in de richting van het treinstation en vervolgens in de richting van Muiderberg.
We gingen net niet de snelweg A1 over; net ervoor ging onze route langs een groot meer met de naam: Groote meer. Hierna gingen wij weer zuidwaarts en kwamen we door het gebied van de Ankeveensche Plassen. Dit is een grote waterplas waar een fietspad met een lengte van 2 km door heen loopt. Hier ging onze fietsroute ook over heen en het bleek een erg smal fietspad te zijn waar we zeer geconcentreerd op de grond moesten kijken om niet het water in te rijden. Het werd lastig toen er tegenliggers aankwamen. Uiteindelijk ging alles goed en kwamen we zonder te vallen aan de overkant uit.
We zagen dat we toen in het grensgebied van Hilversum en `s Graveland reden; de omgeving veranderde van vlakke land en water naar bosgebied. Het bosgebied waar we toen door heen gingen had de naam Spanderswoud. Hier zag ik op een gegeven moment de 1e paddenstoel staan, een Parasolzwam. Het lukte me toen nog om door te fietsen maar een eind verderop zou ik toch weer een aantal keren afstappen om een foto te maken van paddenstoelen.




Voorbij het bosgebied ging de fietsroute naar heidegebied; 2 verschillende heidegebieden namelijk: eerst langs de rand van de Bussummerheide en daarna over de Westerheide. We kwamen daarna langs het Singer Museum in Laren en zijn hier even van de fiets gestapt om naar binnen te gaan.
We hebben niet veel kunnen zien in dit museum omdat het bijna 17.00 uur was en dicht ging; het was mij meer te doen om een bezoek aan de wc te brengen.

Na Laren kwamen we in het buitengebied van Blaricum. In dit bosrijke gebied staan veel woningen van BN-ers (bekende Nederlanders) en wij zijn langs een behoorlijk aantal afgeschermde kapitale woningen gefietst. Veel hebben we niet gezien, alleen maar hoge tuinafzettingen en borden met de tekst: camerabewaking.  Ik meende in een bepaalde boslaan, de huizen van de TV serie Gooische Vrouwen (van Linda de Mol) te herkennen.
Na Blaricum gingen we nog een keer een heidegebied in, namelijk de Tafelbergheide. Toen we daar doorheen waren gegaan, zei Ibo tegen mij dat hij Frits Spits (ex radiopresentator van Radio 3) had zien fietsen. Het was mij niet opgevallen.

Via de oostkant kwamen we Bussum in en we reden door een wijk met veel grote oude luxe woningen in de stijl van de jaren `50 en `60.
Vlakbij het treinstation van Naarden-Bussum vonden we een pannenkoekrestaurant en hier hebben we een pannenkoek gegeten.
Inmiddels was het behoorlijk afgekoeld toen we weer op de fiets stapten om naar het treinstation te gaan. Het was de hele dag droog gebleven en ik zag op mijn fietsteller de dagafstand van 44 km staan.
Tegen 19.00 uur stapten we in de trein naar Arnhem.


Geen opmerkingen: