Dit gebeurde min of meer toevallig omdat ik op de dinsdag nog niet wist dat ik mee zou gaan met een IVN-excursie.
Het was een zonnige avond, niet al te veel wind en de temperatuur voelde nog aangenaam zacht aan.
Met een IVN-gids zouden we meer informatie te horen krijgen over de zwarte stern. Voor deze vogel zijn speciale vlotjes aangelegd zodat ze kunnen broeden in de vele 'waaien' in deze streek.
De belangstelling was behoorlijk groot, er waren bijna 20 mensen en 2 gidsen.
De wandeling begon bovenop de dijk zodat we de flora en fauna in en achter de weilanden goed konden zien. Er bloeit genoeg in de randbegroeiing langs de dijkweg. Bij het gemaal Rosandse polder hebben we nog even stil gestaan en in het water, tussen witte waterbloemen, zagen en hoorden we kikkers. Vervolgens zijn we door de weilanden heen naar het wandelpad langs het moerasachtige gebied van de waterplassen (waai) gelopen. Op grote afstand zag ik dat er een witte natuurkoe naar ons stond te kijken.
Op een gegeven moment zag een man, met wie Mike en ik toevallig samen liepen, in de verte een ree het struikgewas inrennen. Mike zag nog net de achterkant van de ree en ik heb helaas niets gezien.
Doordat de groep redelijk ver uit elkaar gevallen was, hebben Mike en ik weinig mee gekregen van wat de gids vertelde.
Maar waar het deze excursie om te doen was: waren de zwarte sterns. Deze vogels komen rond eind april vanuit Z.Afrika naar Nederland om hier te gaan broeden. Ze doen dit in moerasachtige gebieden. Tegenwoordig worden de zwarte sterns geholpen met kunstmatige broedvlotjes omdat de vroegere waterplanten waarop de vogels hun nesten bouwden, zijn verdwenen. De laatste jaren nemen de zwarte sterns weer in aantal toe, mede door de hulpmiddelen in de vorm van de drijvende vlotjes.
Op dinsdagochtend waren Mike en ik dit gebied vanaf de andere kant in gegaan en niet verder dan de waterplas met de broedende zwarte sterns gelopen. Voordat we bij deze waterplas waren, zagen we een eindje daarvoor, bij het begin van die waterplas, nog iets anders. We zagen een nat grondgebied waar heel veel karpers op zoek waren naar eten in het gras dat daar in het water stond.
Het was moeilijk om op het juiste moment een foto te maken; dat er een karper boven water te zien was.
Het lukte me een keer, zie hieronder
Onderweg kregen we te maken met regen en hebben we beschutting gezocht bij een paar hoge struiken.
Het is een mooi gezicht om de vele broedende en opvliegende zwarte sterns op het water te zien en om ze laag over het water te zien vliegen. Dit gebied staat tevens vol met bloeiende (gele)lissen aan de waterkant of nèt in het water en de de gele dwergplomp: gele bollen in het water, die bijna in bloei waren. Verder zijn er veel rietplanten te zien.
We wandelden door een gebied dat volop in bloei staat en de gids wees ons op een struik die vol zat met een wittige en plakkerige massa: hier zitten de toekomstige vlinder in. We zagen meerdere struiken en er waren al een aantal rupsen te zien.
Mike en ik constateerden dat we in ieder geval nog droge en schone schoenen hadden, aan het eind van de avondwandeling.
Op de dinsdag kwam ik thuis met modderige schoenen, vieze broekspijpen en natte sokken. Toen hadden we ook te maken met een andere lichtintensiteit. Dit kwam door de dreigende donkere luchten boven ons en na de regenbui kwamen de opklaringen er weer aan. Met het fotograferen viel de rode gloed van de bloeiende riethalmen beter op die samen met de in grote getalen aanwezige boterbloemen de witte gipskruidplanten in sommige delen van de weilanden te zien waren. En ook de kleur van het water met de bloeiende waterplanten oogt beter.
Na bijna 2 uur waren we weer terug bij het beginpunt.