zaterdag 28 juni 2014

Ossenwaard

Sinds ik in De Liemers woon en de omgeving aan het verkennen ben, is het mij opgevallen dat veel natuurgebieden een naam hebben met 'waard' als onderdeel. Vanmiddag ben ik de Ossenwaard ingegaan. Dit is een natuurgebied dat begint opzij van Herwen en richting Elten gaat. Het is landweg van 5 km dat langs de uitloop van de Oude Rijn gaat en zeer rustig is qua geluiden.
Hier zag ik, bijna op het eind, weer enkele verscholen waterplassen. Deze maken ook deel uit van het Rijnstrangen gebied. 
Op het eind van de landweg kwam ik uit op de grensweg Nederland - Duitsland. Deze herkende ik omdat ik hier al een keer overheen gereden was met de auto. Als men deze weg oversteekt dan kan je als voetganger verder lopen langs een smal riviertje een natuurpad in die 2½ km lang is en die in de richting van  Spijk gaat. Dit wil ik een andere keer gaan doen.
Onderweg zag ik dat er meerdere distelplanten in bloei stonden. Ik was me er niet van bewust dat er meerdere varianten van distels waren. Ik ging ervan uit dat er maar 1 soort was; daarom heb ik 2 verschillende varianten op de foto gezet. Wat wel lastig was omdat ze door de wind heen en weer bewogen.
Al met al heb ik een rondje van 17 km gefietst.




Het lijkt wel of dit 2 bijen zijn die op elkaar zitten. (??)





donderdag 26 juni 2014

Verlenging van het fietspad

Vanavond heb ik een fietstocht gemaakt over een autovrije dijk. In mei was dit fietspad een aantal weken afgesloten omdat er een nieuwe betonnen wegdek opgelegd zou worden. Wat ik niet wist was dat het fietspad uitgebreid zou worden. Nu kunnen de fietsers en ook de wandelaars verder doorlopen/ doorfietsen ter hoogte van de Leuvensestraat. We kunnen nu helemaal langs het mooie natuurgebied van de Jezuitenwaay. 
Dit heb ik vanavond gedaan, ondanks dat het nieuwe fietspad nog niet helemaal klaar is. De afzethekken staan er nog steeds maar omdat ik in de verte een paar fietsers zag, ben ik ook dat nieuwe stuk opgegaan.
Helemaal doorfietsen tot het einde van het fietspad ging nog niet. Niet alle op- en afritten naar de boerderijen zijn klaar. Op een gegeven moment kon ik niet verder omdat er weer een afzethek stond en ben ik weer omgedraaid en heb ik dezelfde weg terug gefietst.
In dit gebied liggen meerdere grote waterplassen en het hoort bij De Rijnstrangen. Ik heb genoten van de rust, de vogelgeluiden en de vele dieren die ik zag, o.a. zwanen, ganzen, waterhoentjes, boerenzwaluwen, buizerds, kraaien, een vogelsoort die ik niet ken, hazen, fazanten en de vrije-natuurpaarden en runderen. 



maandag 23 juni 2014

Theetuin Millingerwaard

Gistermiddag zijn Ibo en ik op de fiets naar Millingen aan de Rijn gegaan. De route gaat via Pannerden waar we met een pont het Pannerdensch Kanaal oversteken en een paar km verderop steken we met een voet / fietserspont de Waal over. We fietsten grotendeels over vrijliggende fietspaden op de dijk.
De afstand naar de Theetuin en weer terug is ongeveer 28 km. Vergeleken met de fietstocht van vorig week zondag, in de Loonse en Drunense Duinen, was dit goed te doen. Het weer was goed, een ietwat frisse noordenwind en regelmatig de zon erbij.

Toen we van de 2e pont afkwamen, ging de weg eerst nog langs de Waal. Daarna boog de weg af en ging langzamerhand over in een verhard zandpad met de nodige hobbels erin. 
De Theetuin was bijna 2 km verderop en nadat we de entree betaald hadden, zijn we eerst thee gaan drinken. Vervolgens zijn we door de Theetuin gaan wandelen. Er is veel variatie in de beplanting, veel grote sierpotten met bloemen, waterplanten en een strook bamboebos langs een kant van de tuin. De tuin heeft een behoorlijk aantal zithoekjes, sommigen hebben een grote eettafel met een natuurlijke overdekte begroeiing.

Na de rondwandeling in de Theetuin zijn Ibo en ik eruit gegaan om nog een rondwandeling te maken in het natuurgebied Millingerwaard. We zijn eerst naar de kant van de Waal gelopen en via een zanderige dijk hebben we even naar het water gekeken. We zagen een inham van de Waal met een zandstrandje erbij; een aantal mensen lagen hier te zonnen.
Vervolgens zijn we langs een meer gelopen, hier zagen we een tweetal zwanen, in de verte een aantal Konikspaarden, een groepje ganzen en nog een groep andere vogels. De afstand was te groot om goed te kunnen zien wat voor soort vogels dat waren. Ondanks mijn mini verrekijker kon ik er niets van maken. In het gebied stond het vol met gele bloeiende planten. (wilde Koolzaad) We hadden deze bloeiende planten ook al gezien langs de kant van de verharde zandweg, waar we met de fiets aankwamen. Ik heb hier een foto van gemaakt, samen met een boot die ik zag varen op de Waal.

Na 1 uur gewandeld te hebben kwamen we weer terug bij onze fietsen. We konden zien dat er net vóór onze aankomst 'beesten' hadden gelopen want er lag verse poep op het smalle pad. Nadat we de bocht inliepen waar onze fietsen stonden, konden we een eindje verderop een aantal runderen zien. (koeienkontjes)

Het kleine voetgangers / fietserspontje ging om 17.45 uur voor de laatste keer, dus we moesten zorgen dat we op tijd bij de pont waren. Om 17.30 uur zijn we overgestoken en om 18.15 uur waren we weer bij mij thuis.









zaterdag 21 juni 2014

Natuurbegraafplaats Heidepol

Vandaag ben ik, samen met mijn moeder, naar een opendag van de natuurbegraafplaats Heidepol geweest. Dit ligt in een bosgebied tussen Arnhem en Ede. Voor degene die Arnhem kennen: vlak bij `s Koonings Jacht.
Het is een mooi bosgebied en een ideale plek om begraven te worden. Er zijn verschillende terreinen vrij gemaakt voor natuurlijke graven. Grafstenen zul je hier niet zien, men gebruikt veel stukken boomstam in de vorm van een ronde schijf waar tekst op staat. Verder zag ik bij een paar graven enkele keien als gedenksteen. Men kan kiezen uit: een open plek in het veld dat in deze tijd heel veel mooie veldbloemen heeft, een heideveld of met kiest een plek in de nabijheid van bomen. Er zijn meerdere bomenlanen die allemaal voorzien zijn van een naam. Zoals: Beukenlaan, Dennenlaan, Eikenlaan, Veldlaan, Heidelaan, Bospad, Vossenpad of Dassenpad. Het is een erg mooi wandelgebied en het was zelfs voor mijn bejaarde moeder goed te lopen.






maandag 16 juni 2014

Loonse en Drunense Duinen

Gisteren zijn Ibo en ik gaan fietsen in het Nationaal Park met de naam 'De Loonse en Drunense Duinen'. Wij gingen met onze eigen fiets per trein naar Den Bosch toe. Vanaf het treinstation was het nog circa 12 km fietsen en die afstand viel me enigszins tegen. In het natuurgebied zouden Ibo en ik namelijk een rondrit maken van 18 km. Al met al zou dit voor mij iets te veel van het goede zijn, 2 keer 12 km en dan nog de rondrit van 18 km. Ik ben met mijn opbouwende fietstrainingen nog niet verder dan 30 km.
Het was prima fietsweer, zonnig en niet warmer dan 20 graden met een matige noordenwind. 

Tegen 13.00 uur kwamen we, na een rit door mooie groenrijke gebieden, aan bij restaurant De Rustende Jager'. Dit was het vertrekpunt van onze fietsrondrit door het natuurgebied van de Loonse en Drunense Duinen en we zijn hier eerst gaan lunchen.
Toen we weer gingen fietsen, zagen we al snel de bekende zandduinen. We zijn weer van de fiets afgestapt en vervolgens het zand opgelopen. In de verte zagen we een soort van oase en zijn daar naar toe gelopen. Hier zagen we een aantal mensen met hun honden die in en rond het water aan het spelen waren. Er waren veel mensen in dit gebied aanwezig, zoals gezinnen met kinderen, wandelaars met of zonder hond, mountainbikers, paarden met hun berijders en natuurlijk ook de gewone fietsers. Na enkele foto`s gemaakt te hebben, fietsten we weer verder.
Tijdens de rondrit zijn we nog een aantal keren afgestapt om o.a. de zandduinen in te gaan, om bij een groot meer te kijken naar veel spelende honden die in en uit het water renden en met elkaar aan het spelen waren. Er bleek een grote groep mensen te zijn die allemaal een Labrador bij zich hadden en die gezamenlijk aan het wandelen waren. Later zag ik nog een groep mensen die allemaal een Saarloos wolfshond bij zich hadden.

Op het laatste stuk van onze fietsrondrit zijn Ibo en ik van de route afgegaan en al in de richting van Den Bosch gaan fietsen. Dit fietspad werd goed aangegeven via de ANWB-paddestoelen. Naar Den Bosch was het bijna 13 km fietsen, anders zouden we eerst weer terug gaan naar De Rustende Jager en dan vanaf daar wéér 12 km terug fietsen. Dit vond ik onzin, vandaar dat we na driekwart van de fietsrondrit al terug gingen naar Den Bosch.

We reden langs een kaarsrecht aangelegd kanaal, De Drongelen Kanaal.
Het was een erg lang stuk en op dit lange stuk zijn we ook nog enkele keren van de fiets gestapt; ik was inmiddels erg moe en mijn benen voelden zwaar en pijnlijk aan. In het gras langs het water zag ik meerdere keren paddenstoelen staan, dus dit was meteen een goede reden om van de fiets te stappen en die te fotograferen. Ik heb deze paddestoel (het was steeds hetzelfde soort, namelijk de Parasolzwam) in 3 groeistadia op de foto gezet.
Grappig detail: vandaag zag ik 'betonnen paddestoelpaaltjes' van de ANWB en 'natuurlijke paddenstoelen' in het gras.

Tegen 18.00 uur waren we weer terug bij het treinstation van Den Bosch. Uiteindelijk kwam ik tegen 20.30 uur thuis, een reis van 2½ uur en had ik 41 km op de kilometerteller van mijn fiets staan. Door het overstappen met de fietst van het ene perron naar het andere en het moeizame proces van het in - en uitchecken van de OV-card, misten we 2 keer de trein. 









woensdag 11 juni 2014

Paddenstoelen en korenbloemen

Gisterenmiddag ben ik een op de fiets naar het bos in Beek gegaan, het bosgebied heet `t Peeske. Het was warm en zonnig weer, vandaar dat ik besloot om de koelte van het bos op te zoeken. De afstand was 10 km fietsen en vervolgens ben ik een wandelroute van 4 km gaan volgen. 
Al vrij snel ben ik op een bankje gaan zitten om even bij te komen van de fietstocht. 
In het begin van de wandeling zag ik al een paddenstoel en vervolgens zag ik de een na de ander. Hierdoor lette ik niet zo goed op de route van de blauwe wandelpijlen en raakte ik het spoor kwijt. Ik zag wel de blauw pijlen die bedoeld waren voor de terugweg en ik besloot om die pijlen dan maar te gaan volgen. Maar dit werkte natuurlijk niet omdat ik teveel op de grond aan het kijken was naar paddenstoelen.
Het was de afgelopen paar dagen erg warm weer geweest en er was behoorlijk wat regen gevallen; precies de dingen die nodig zijn voor de paddenstoelengroei: vochtige warmte en een natte grond.
Gelukkig liep deze route grotendeels langs de rand van het bos en voelde het voor mij veilig om zelf mijn route uit te stippelen. Ik hoefde alleen maar de akkers aan de rand van het bos in de gaten te houden, dan kwam ik vanzelf wel weer terug bij het beginpunt. Tijdens deze wandeling heb ik verschillende soorten paddenstoelen gezien en op de foto gezet. 
Het laatste stuk liep ik op een pad tussen de akkerlanden en de bosrand en ik ontdekte mooie blauwe korenbloemen tussen de graanhalmen. Een prachtig gezicht om deze bloemen er tussen in zien te staan. 
Na 1½ uur was ik klaar met de wandeling en kon ik weer de 10 km terug naar huis fietsen. Jammer genoeg was het inmiddels wat frisser geworden omdat de zon al langere tijd verdwenen was en het was harder gaan waaien. Gelukkig bleef het droog en daar was ik wel blij om.

Hieronder een aantal korenbloemen.







maandag 9 juni 2014

AquaZoo

Gisteren een uitstapje gemaakt naar AquaZoo in Leeuwarden. Het was een lange reis met de trein en bus. Na een reis van bijna 3 uur kwamen we rond 11.00 uur in de kleine dierentuin aan. De naam zegt het al, veel dieren die te maken hebben met water. 
Helaas begon het te regenen, kort na onze koffie / theepauze. Gelukkig konden we beginnen met het binnengedeelte, Naturama met reptielen, amfibieën en insecten. Hier zagen we oa. een gele Anaconda slang, schildpadden, een kaaiman, varanen, vissen, vogelspinnen, kakkerlakken, kevers, apart soort eenden en kleine apen.
Het binnengebouw was onderverdeeld in delen die werden afgesloten door klapdeuren. In het laatste deel zaten de aapjes die hier vrij rond konden bewegen, samen met een apart soort eenden.
Bijna een uur later waren we klaar en was het buiten inmiddels weer droog.
We konden verder met het buitendeel en we zagen meteen al een ooievaarsnest die bovenop een soort van zonnepanelenplaat gemaakt was. Moeder-ooievaar stond erop samen met 2 ooievaarsjongen die we goed konden zien omdat ze al wat groter waren. 

De wandelroutes in het park liepen langs veel waterpartijen waar we veel dieren in zagen, zoals pelikanen, flamingo`s, bevers, zeeberen, tapirs, capibara`s beermarters, wallibies, tamme ooievaars, pinquins en nog veel meer soorten. 
Voor wie interesse heeft in de hoeveelheid dieren die ik gezien heb, kan hier kijken: AquaZoo
Al met al hebben Ibo en ik een lange rondwandeling door het park gemaakt en in de middag was de zon weer regelmatig aanwezig. We liepen over mooie wandelpaden met mooie beplantingen.

vrijdag 6 juni 2014

Libellen en slakken

Vanochtend liep ik aan de onderkant van de dijk en ik voelde dat de kleibodem nog vochtig was, het was gelukkig niet zo nat dat ik er modderige sandalen van kreeg. De zon scheen al volop en het was aangenaam warm. 
Halverwege het pad zag ik in een van de knotwilgen heel veel kleine paddenstoelen, van de onder- tot bovenkant van de stam. Helaas stond deze knotwilg aan de andere kant van de sloot dus ik kon ze niet heel goed bekijken. 

Verderop ging ik weer op het bankje zitten waar ik de kikkers in het water goed kan zien. Eerst springen ze allemaal het water in en vervolgens komen ze geleidelijk aan weer terug om de kant weer op te springen. Ik heb dit nog nooit eerder van zo dichtbij kunnen zien, ook zag ik dat ze hun wangen opblazen als ze beginnen te kwaken. Verder viel het me op dat ze gewoon over elkaar heen lopen als ze vanuit het water de kant opspringen. Er zaten al een aantal kikkers op de kant heel erg dicht tegen elkaar aan en een aantal sprongen bovenop de kikkers die al op de kant zaten.

Wat ik in deze waterpoel al vaker gezien heb zijn: blauwe libellen. Nadat ik een tijdje op de bank zat, zag ik nog iets in het water wat mijn aandacht trok: slakken. Ik wist niet dat die ook in het water zaten. De libellen en de slakken die in het water dreven heb ik geprobeerd om op de foto te zetten.






donderdag 5 juni 2014

Witte pluizen en groene kikkerkopjes

De afgelopen maandag en dinsdag ben ik weer zo`n 45 minuten aan het wandelen geweest. Ik loop ongeveer de helft van de tijd aan een stuk door en de andere helft gaat wat langzamer omdat ik dan bezig ben om de omgeving te bekijken of er nog iets leuks te zien is om te fotograferen.
Wat mij opviel deze afgelopen 2 dagen was dat er erg veel pluizen in de lucht zaten. Het leek af en toe wel een sneeuwbui waar ik in liep. Op de terugweg liep ik langs de waterplas en zag ik aan de wateroppervlakte een behoorlijk aantal groene kikkerkopjes boven het water uitsteken. Ik had dit nog nooit eerder gezien, wel dat ze aan de kant van de waterplas zaten of rondzwommen.




zondag 1 juni 2014

De Biesbosch

Gisteren zijn Ibo en ik een dagje uit geweest, naar de zuidelijke kant van de Biesbosch. We hadden een bootrondvaart van 2 uur geboekt en deze boottocht vertrok vanuit Drimmelen.
Aangezien we ruim van te voren al in Drimmelen waren, hadden we genoeg tijd over om nog te gaan wandelen. 
Na een koffie / theepauze en een bezoek in het Bezoekerscentrum zijn we een korte stadswandeling in Drimmelen gaan maken. Drimmelen heeft erg mooie kleine huizen en aangezien het maar een erg klein dorp is, liepen we al gauw in het buitengebied. We hebben maar een klein deel van de rondwandeling kunnen doen omdat we aan de vertrektijd van de rondvaartboot vast zaten. In ieder geval hebben we mooie dingen gezien en ik heb weer een poging gedaan om bijen te fotograferen die op bloeiende margrieten zaten.






Nadat we met de rondvaartboot terug waren, hebben we eerst een theepauze gehouden in het Bezoekerscentrum Biesbosch. Vervolgens zijn we nog door de jachthaven gaan lopen, deze was behoorlijk groot. We zagen allerlei plezierboten liggen, in allerlei soorten en maten. Er lagen ook een paar zeer luxe jachten.
Toch vond ik het wel jammer dat we in het natuurgebied De Biesbosch zelf niet hebben kunnen wandelen. Dit gebied bestaat grotendeels uit water.
Aan de noordkant van dit gebied bestaat wel de mogelijkheid om met een gids een combinatietocht te doen, namelijk een boot/wandelexcursie. Hier ga je met kleinere boten het natuurgebied in en zie je de binnenkant van het gebied meer. De boottocht die wij gedaan hebben, was met een vrij grote boot en deze kan alleen maar via de grotere vaarwegen erdoor.
Binnenkort gaan we via Dordrecht naar de Biesbosch en hier een boot/wandelexcursie doen.