zondag 30 juli 2017

Bemmel

Zaterdag 15 juli ging ik eerst met de fiets in de trein naar Elst en vanaf het NS station naar Bemmel.
Het was prima fietsweer: af en toe zon, weinig wind en rond de 19/20 graden. Mijn plan was om na het bezoek aan de fietswinkel, over de Waaldijk die langs de Waal loopt, terug te fietsen naar Doornenburg.
In Elst fietste ik via het industrieterrein Westeraam over de autoweg A325 heen en vervolgens ging ik rechts af. Door landelijk gebied fietste ik richting de Betuwespoorlijn en via een verhoging ging ik erover heen. Ik reed door het buurtschap Ressen en al vrij snel zag ik weer een autoweg: de A15 die vlakbij Bemmel eindigt. Deze autoweg ken ik omdat ik met mijn auto hier vaker geweest ben.

De reden dat ik in Bemmel naar een fietsenwinkel wilde gaan is dat ik aan het rondkijken ben naar een andere E-bike. De vele advertenties van Stella-fietsen lokten mij naar de fietswinkel in Bemmel.
Vanaf de fietswinkel ben ik 3 keer op een proeffiets langs het centrum gefietst  en ik heb zowel over asfalt als over straatklinkers gereden. Bij de 2e rondrit ontdekte een park waar ik ingegaan ben en vervolgens zag ik de weg die de dijk opging. Goede stijging om de versnellingen uit te proberen bij de korte en steile klim en ook om de power van de trapondersteuning te ervaren.

Na de proefritten wist ik inmiddels de weg naar de dijk en bovenop de dijk zag ik meteen al een vrij grote waterplas waar mensen rond omheen konden lopen en het was tevens voorzien van zandstranden. Ideaal om te zonnebaden en te zwemmen en ook voor de hondenbezitters die hun hond hier kunnen laten zwemmen.
Mijn route volgde ik middels fietsknooppuntborden en zou vanaf Bemmel tot aan mijn huis een lengte hebben van ongeveer 15 - 17 km.
Bovenop de dijk ging ik links af en al snel zag ik aan de rechterkant van de Waaldijk een bomenrijk gebied waar ook een wandelpad naar toe ging en dat er tevens doorheen loopt.
De rivier De Waal loopt hier slingerend door het landschap heen en aan de overkant ligt het natuurgebied Ooijpolder. Onderweg zag ik een bord staan met de tekst: 'verboden voor motorrijders op feestdagen en in het het weekend'. Dit is een zeer goede maatregel en prettig voor de dijkbewoners, wandelaars en fietsers. Ik had de wind achter en zonder de herrie van de motorrijders was het rustig fietsen.

Ik passeerde de plaats Haalderen en hier zag ik een weg de dijk afgaan. Er stond een bord waarop ik kon lezen dat de weg naar een natuurgebied gaat dat hier ligt. Precies in deze bocht van de Waal liggen meerdere waterplassen, net naast de rivier. Mijn dijkweg lag er nog een eind vanaf en ik had geen zin om er een kijkje te gaan nemen. Dit kwam omdat ik moe was van de meerdere fietsproefritten.
Vervolgens reed ik verder en ter hoogte van Gendt zag ik aan de rechterkant, in een weiland onderaan de dijk, een kleine locomotief staan met 2 lorry`s erachter. Er zat een ijzeren hekwerk omheen. Hier zag ik weer een weg die volgens mij naar een voormalige steenfabriek gaat. Er staat wel een infobord met de naam van een Natuur / recreatiegebied; wat de naam is ben ik vergeten.

Iets voorbij Gendt zag ik aan de linkerkant van de Waaldijk een groot standbeeld staan: een zwarte gans.



Vlak voor dit standbeeld staat een bank waar ik even een rustpauze genomen heb. Helaas begon het een kwartier later duidelijk voelbaar harder te waaien en trok de zon helemaal weg. Ik keek achterom en zag een dreigende lucht mijn kant opkomen. Dus ik ben iets eerder dan de bedoeling was weer op de fiets gestapt om de bui voor te blijven.

De donkere wolk die mij achterna kwam



Ik volgde de Waaldijk naar Hulhuizen en daarna passeerde ik een soort van vuurtoren. Op het zandstrand dat ervoor ligt, lagen een aantal koeien naast het water te rusten. Ik ben hier even van de fiets gestapt om bij de vuurtoren naar de passerende vrachtschepen te kijken en enkele foto`s te maken.
Hier vaart ook nog een voet/fietsveer naar Millingen heen en weer; ik zag hem gaan met 2 fietsers erop. Het pontje steekt over in een draai waar de Waal naar rechts afbuigt en de dijkweg naar links gaat.

koeien bij De Waal




Nadat ik weer op de fietst was gestapt kon ik nog een klein stuk bovenop de dijk blijven rijden en om de dorpskern van Doornenburg heen te fietsen.
Bij Doornenburg ligt de splitsing van De Waal en het Pannerdens Kanaal. Het gebied waar de pont heen en weer vaart heet: Sterrenschans.
Net voordat ik bij de pont was, begon het steeds harder te waaien en tijdens de oversteek de pont zag ik de donkere lucht boven mij hangen. Op het moment dat ik de pont af ging vielen er een paar spetters. Gelukkig bleef het bij die paar spetters, maar ik bleef wel een tijdlang fietsen op de grens van die donkere wolk.

Aan de overkant bleef ik nog een klein stuk over de Rijndijk van Pannerden fietsen. Op deze dijk mogen motorrijders in het weekend wel rijden en al snel hoorde ik de herrie van een paar motorrijders langs mij heengaan.
Van de werkzaamheden waar men vorig jaar mee bezig was, zag ik niets meer. Het gebied is voorzien van een nevengeul waar bij hoog water het overtollige water van de Rijn naar toe kan. Alles ziet er weer puur natuur uit; in het laagstaande water zag ik veel watervogels en in de weilanden zag ik een aantal ooievaars staan.
Na Pannerden ging ik naar een andere dijkweg en moest ik nog 6 km fietsen voordat ik thuis zou komen.
In totaal heb ik ongeveer 22 km gefietst.

woensdag 12 juli 2017

Dordrecht - Biesbosch

Op zondag 2 juli bezocht ik het Dordrechts museum vanwege een tentoonstelling van Aert Schouman. (Koninklijk Paradijs) Hierna wilde ik op de fiets naar De Biesbosch gaan om daar te gaan wandelen en/of fietsen.
De weersvoorspelling was goed: zonnig, ongeveer 20 - 22 graden en niet al te veel wind.

Tegen 11.30 uur haalde ik een NS-fiets op, dit deed ik voor de 1e keer omdat ik een gratis abonnement had geactiveerd op mijn OV chipcard. Ik wilde dit uitproberen om te kijken hoe het een en ander in het werk gaat en ook om te voelen hoe zo`n blauw / gele NS fiets rijdt. Normaal fiets ik op een E-bike en het was een behoorlijk verschil merkte ik al snel. Gelukkig hoefde ik geen lange afstanden ermee te fietsen.
Het museum was binnen 10 minuten bereikt en ik ben daar 1½ uur binnen geweest, inclusief lunch. Om 13.15 uur fietste ik naar de Merwedekade om hier de waterbus te nemen naar de Biesbosch. Het duurde even voordat ik erachter was, welke watertaxi ik moest hebben en het bleek dat de mijne om 14.00 uur zou vertrekken. Op het internet had ik al informatie gevonden over deze watertaxi die naar de verschillende Drechtsteden vaart en ik wist dat de fiets gratis mee mocht.

De vaartocht duurde ongeveer 15 - 20 minuten; na aankomst was het ongeveer 10 minuten fietsen naar het Bezoekerscentrum De Biesbosch. Het gebouw herkende ik meteen omdat ik vorig jaar samen met Ibo, vanaf deze plaats een bootexcursie door de Biesbosch had gedaan.
In het Bezoekerscentrum heb ik even rondgelopen en een natuurfilm bekeken; hierna ben ik naar buiten gegaan. Op het informatiebord zag ik dat er een viertal uitgezette wandelingen in verschillende routekleuren waren en ik besloot om de blauwe route te gaan volgen.
Het begin viel samen met de 'Speel - onderzoekroute' voor de kleine kinderen. In het begin stonden er meerdere informatieborden over de bever in dit gebied en als wandelaar kon je een kleine uitkijktoren beklimmen. Dit heb ik gedaan en ik keek uit over een dicht begroeid waterrijk gebied heen; de bever liet zich niet zien.
Omdat de wandeling door dicht begroeid gebied ging, de bodem behoorlijk vochtig was en er genoeg boomstronken en omgezaagde boomstammen lagen, zag ik vrij snel de 1e paddenstoel staan.

Toen het wandelpad bij een T-splitsing op een verhard fietspad uitkwam, zag ik geen blauwe wandelpaaltjes meer en koos ik ervoor om rechts af te gaan. Het landschap was nu meer open, ik wandelde langs een netjes gemaaide graszone met daarachter rietplanten aan de waterkant.
Iets verderop kon ik kiezen om naar links of rechts te gaan; omdat ik de weg naar links meer mensen zag wandelen besloot ik dit ook te gaan doen. Naast het verharde wandel/fietspad lag een soort dijk waar je ook op kon lopen en ik besloot om er bovenop te gaan lopen. Vanaf hier had ik een mooier uitzicht over de omgeving en ik zag aan de rechterkant enkele bootjes door het water varen.

Omdat ik niet wist hoe lang ik zou moeten lopen, vroeg ik aan een tegemoet komende wandelaarster of zij wist hoe lang de rondwandeling zou duren. Zij gaf aan dat zijzelf er 1 uur over deed maar ik kon er ook voor kiezen om een afslag eerder te nemen; deze kwam ook uit bij het bezoekerscentrum De Biesbosch. Nadat ik van de dijk af was en een eind verderop een klein gemaal was gepasseerd, kwam ik bij de splitsing uit waar ik de kortere route kon nemen.
Direct na de afslag zag ik een paar banken staan, tegenover een klein veld met laagstam fruitbomen en ik besloot ff te pauzeren. Aan de zijkant zag ik een schuur staan waar de wandelroute doorheen liep; aan de buitenkant van de schuur zag ik zeer veel bijen die naar binnen wilden in de vele bijenkasten die daar staan.
Na een korte pauze liep ik door de schuur heen en heb ik een tak met zeer jonge appels van een fruitboom, die over het wandelpad hing, op de foto gezet.

De appelboom



Verderop passeerde ik een een ECO / Aqua lodge (bed & breakfast) die pal aan de waterkant staat. Ik kon door het afgesloten hek wat er voor staat, een blik naar binnen werpen en ik zag een zeer eenvoudige inrichting. De gasten die hier verblijven hebben een geweldig mooi uitzicht over het water en een mooie doorkijk tussen de bomen aan de overkant. Volgens mij is dit huisje zo neergezet dat je als gast óf een mooie zonsopkomst óf een mooie zonsondergang te zien krijgt.

Na het verlaten van dit stuk natuurgebied, kwam ik weer uit op een fietspad en ik zag mijn donkergele routebord niet meer; wel zag ik groene wegbewijzeringsborden van de Biesbosch-recreatieplaats. Ik koos voor de pijl richting de watertaxi en het Bezoekerscentrum en ik liep langs een kampeerplaats en daarna langs een gazon met banken langs enkele vijvers en waterkunstwerken. Kort hierna kwam ik uit op een weg die langs de Merwede loopt en ik zag meerdere vrachtschepen voorbij komen. Bij de halte van de watertaxi ben ik weer op een bank gaan zitten om iets te drinken, van de zon te genieten, uit te rusten en ook om naar de boten te kijken.

Ik kon via het fietspad naar het Bezoekerscentrum terug lopen maar ik koos ervoor om over een wandelpad verder te gaan dat door een smal bosgebied loopt. Ik zag aan de vele spelende kinderen dat het hier een speelterrein was voor recreanten. Het viel me op dat ik alweer een andere routekleur volgde en dit al de 4e kleur was. Gelukkig wist ik dat dit pad mij naar het Bezoekerscentrum zou brengen omdat het parallel lag aan het fietspad waar ik overheen gefietst was toen ik eerder in de middag van de boot afkwam.
Het was 16.30 uur toen ik klaar was met mijn wandeling. Ik kon nog even wat rondlummelen bij het Bezoekerscentrum want de watertaxi zou pas om 17.10 uur vertrekken.
Om 17.30 uur kwam ik van de boot af en fietste ik weer terug naar het NS station van Dordrecht, waar ik de NS-fiets weer kon inleveren. En om 18.10 uur vertrok mijn trein naar Arnhem.
Al met al was het een geslaagde dag en nu weet ik hoe het is om te fietsen op een blauw/gele fiets van de NS.