maandag 27 maart 2017

IVN wandeling in Angerlo

Gisteren, zondag 26 maart, ben ik mee gegaan met een excursie die werd georganiseerd door de IVN-afdeling De Oude IJsselstreek. De wandeling ging over het landgoed Bingerden in Angerlo. Ik ken het gebied van een wandeltocht met de naam Wieltjestocht. Deze werd georganiseerd vanuit Huize Wielbergen en in de jaren 70 van de vorige eeuw heb ik die 2 keer meegelopen.

Het was een zonnige lentedag met een matige wind uit het noordoosten en de temperatuur liep op tot 14 graden.
De excursie zou 2 uur duren en er waren 45 mensen op af gekomen. Gelukkig waren er 3 IVN-gidsen en die maakten er 3 groepen van.
De gids vertelde onderweg over veel dingen, o.a.: Huize Wielbergen die door de stichting Philadelphia beheert word en waar al lange tijd mensen met een psychische beperking wonen. Het instituut gaat binnenkort verhuizen naar een andere locatie. Verder vertelde hij de geschiedenis van Huize Bingerden en de verschillende tuinen die daar te zien zijn. Bij het huis zelf zijn we niet geweest; we liepen er langs.

De gids liet ons eerst 2 nesten zien van de boerenzwaluw, deze zitten in de nok van het overdekte fietsenhok. Vervolgens bleef hij direct hierna al weer stilstaan bij een Kastanjeboom waarvan de knoppen al op uitkomen staan.
Hij vertelde naast de historie van Bingerden ook veel over de natuur, o.a.: de verschillende onkruidsoorten, verschillende bomen en halverwege de rondwandeling wees hij ons op een bloeiende Es. Vervolgens liepen we langs allerlei bloeiende doornstruiken, zoals de Sleedoorn, Meidoorn, Hop, Braam en hij vertelde over het ontstaan van de woekering van de Japanse esdoorn, in dit gebied.
Onderweg zagen we bloeiende bodembedekkers zoals: de Bosanemoon, Speenkruid, Zevenkruid, Brandnetel, Look. Bonte Aronskelk en nog vele anderen. Alles onthouden is me helaas niet gelukt. 

Tussendoor wees de gids ons op verschillende vogelgeluiden en hij had zelfs een map bij zich met afbeeldingen van de in dit gebied voorkomende vogels. Het waren o.a. de Tjiftjaf en de Bonte specht; hij vertelde over het verschil van de Boomklever en de Boomkruiper.
In het bosgedeelte zagen we zeker 30 nestkastjes opgehangen aan de boomstammen, in veel verschillende varianten. Bij een driehoekig nestkastje legde hij uit waar de ingang zat en waarom die aan de zijkant zat. 
We bleven stilstaan bij een boomstam die, jaren geleden, werd aangetast door de Honingzwam. Hij vertelde over de zwarte mycelium (schimmeldraden) die zich achter de boomschors nestelen en zich voeden met het vocht van de boomstam. We konden bij de grotendeels kale stam de zwarte schimmeldraden zien en eraan voelen. De boom sterft langzaam af; deze boom zag er inderdaad verschrikkelijk aangetast uit.

Afbeelding van een boomstam die aangetast is



Nadat we al over de helft van de wandeling waren, stopten we bij een moderne open stal waar biologische koeien gehouden worden. Dit was tevens de rustplek en mensen konden koffie of thee krijgen; dit was door de IVN-gidsen geregeld. Hier vertelde de gids ook het een en ander, het gaat om een speciaal koeienras maar ik weet de naam niet meer. In ieder geval zag ik dat de donkergrijze kleur hier ook bijhoort.
Het was interessant om in de stal rond te lopen; dat mocht. Het was wel eng om zo dicht naast een koe te staan.
Na ongeveer 15 minuten gingen we weer verder en we kregen nog uitleg over een bomenlaan waar we door heen gingen. Aan het eind van deze laan, verlieten we het bosgedeelte en we liepen het laatste stuk naar Huize Wielbergen terug over de verharde weg.
De gids had zich redelijk aan de tijd van 2 uur gehouden; iets na 16.00 uur waren we bij het beginpunt terug.
Ik ben heel wat wijzer geworden..... of ik het allemaal onthouden kan????

maandag 13 maart 2017

Kasteel Hackfort

Op zondag 12 maart ben ik naar het landgoed Hackfort gegaan. Dit ligt in een natuurgebied tussen Vorden en Zutphen in. Bij het kasteel bevindt zich ook een watermolen, een moestuin en een Brasserie in een voormalig koetshuis. Natuurmonumenten heeft hier een van haar Gelderse natuurgebieden liggen en er zijn een aantal uitgezette wandelroutes te lopen. Mijn plan was om de groene route van 5 km te gaan lopen.
Ik had op de website van Natuurmonumenten gezien dat er op deze dag een speciale activiteit was georganiseerd, namelijk: vier de lente op Hackfort.
Dit bericht hadden meer mensen gelezen; het was gigantisch druk. Mede omdat het een zachte en zonnige lentedag was. De zon scheen door dunne bewolking heen, er stond een zachte frisse wind en de temperatuur was ongeveer 14 graden.
Het gazon dat voor het kasteel ligt, stond vol met bloeiende krokussen en dat trok veel bekijks en er stonden een aantal medewerkers van Natuurmonumenten klaar om mensen te woord te staan. Het bleek dat ze met name mensen lid wilden maken met een speciale actie. Ik ben sinds kort ook weer lid dus bij mij was de mevrouw snel klaar.

Het grasveld met krokussen



Nadat ik bij het gazon vol met krokussen bekeken en gefotografeerd had, begon ik om 13.45 uur aan de wandeling.
De route begon net voorbij de watermolen en ging langs de moestuin en vervolgens liep ik langs weilanden, akkers, hakhoutbosjes met eiken en beuken, poelen en historische Achterhoekse boerderijen.  Langs de bosranden zag ik af en toe veel voorjaarsbloeiers staan, zoals sneeuwklokjes en her en der krokussen.
Onderweg passeerde ik meerdere keren mensen, meest ouderen en zondagwandelaars. Er liep een echtpaar met een hondenbuggy, hier zat een kleine hond in. Ik sprak deze mensen even aan en kwam er zodoende achter dat het een hoog bejaarde hond was; leeftijd 15 jaar. Tja, dan is 5 km inderdaad te veel voor het beestje. Ik vertelde hun over mijn oppashond, een teckel van 15 jaar oud en dat zij dit ook niet meer kan.
Onderweg zag ik dat er voldoende bankjes staan waar de mensen kunnen rusten of om te genieten van de mooie omgeving.

Ik was binnen 1 uur al weer terug in het gebied rondom kasteel Hackfort en ik verbaasde mij dat ik 5 km gelopen heb binnen een uur. Volgens mij is de route korter dan 5 km want zo snel heb ik niet gelopen.
Vlakbij het kasteel werd het in een keer erg druk op mijn wandelpad; er liepen 2 groepen mensen mij tegemoet. Het bleken 2 groepen te zijn die met een wandelexcursie mee deden en die werden begeleidt door een medewerker van Natuurmonumenten.

 Nog meer voorjaarsbloeiers