zaterdag 22 maart 2014

Lente

Het is al weer even geleden dat ik hier geschreven heb, intussen heb ik wel gewandeld en gefietst. Helaas had ik problemen met mijn computer en kon ik er een aantal dagen niet op werken. Vervolgens moest ik veel dingen weer opnieuw instellen en installeren. Gelukkig wel steeds tussendoor ontspanning gezocht in het wandelen en fietsen.

Inmiddels zijn de vele ganzen verdwenen; enkele zijn wel achter gebleven. De laatste paar weken steeds meer ooievaars gezien.
Jammer genoeg zijn de  speciale ooievaarspalen die vlak bij mij in de buurt staan, niet omgebouwd tot een nest. Dus ik zal steeds een eindje moeten gaan fietsen om wel een nest te kunnen zien.

Met het fietsen gaat het ook steeds beter, qua afstanden. 
Ik ben al een paar keer naar Tolkamer gefietst, via verschillende routes. Waarvan een keer via Duitsland-Elten naar Tolkamer gefietst. Er ligt bij Tolkamer een heel mooi natuurgebied, een grote waterplas Byland. Hier kunnen mensen ook doorheen wandelen en fietsen.

zondag 9 maart 2014

Lente weekend

Dit weekend was het zacht en zonnig lenteweer. Uitzonderlijk zacht was het vandaag met een nieuw warmterecord zo vroeg in maart. Het werd op sommige plaatsen iets meer dan 20 graden.

Gisteren ben ik, met 2 vrouwen die ik ken van een internetforum, gaan wandelen over de Zevenaarse dijk en het laatste stuk via de onderkant van de dijk terug gelopen.
We zijn eerst een rondje om de Martinuskerk gaan lopen (het oude processiepad) en daarna richting de Gelderse Waard en na een rustpauze het wandelpad opgegaan dat richting de Rosandsepolder loopt. In totaal zijn we tussen de 2½ en 3 uur weg geweest, wel een half uur pauze genomen aan de rand van een omgeploegd weiland. Op de terugweg wilde een van de vrouwen een wilgentak mee naar huis nemen, hier zijn we dus ook nog mee bezig geweest. Het is gelukt om 2 mooie takken te vinden in de reeds geknotte wilgen die nog overal onderaan de dijk bij elkaar opgeslagen liggen. 

Vanmiddag ben ik gaan fietsen, via Babberich richting Elten gegaan en toen de weg genomen die naar Tolkamer gaat. 
In de buurt van Babberich raakte ik in gesprek met een man die ook aan het fietsen was en ik kwam er achter dat hij ook naar Duitsland wilde fietsen. Precies de weg die ik ook in gedachten had, maar dat zei ik niet tegen hem. Hier had ik geen zin in, om samen met hem die kant op te fietsen. Ik zei tegen hem dat ik weer alleen wilde fietsen omdat ik fietsen en praten met hem te vermoeiend vond. Hij had er begrip voor.
Hierna ben ik eerst een andere kant op gegaan en vervolgens een klein bosgebied in gegaan om die man kwijt te raken. Dit was een gebied in Babberich, dat ik de vorige keer al had zien liggen toen ik naar Elten fietste.

Via Elten fietste ik naar Lobith, waar ik langs een natuurgebied kwam met de naam Geuzenwaard. Hier zag ik een aantal Schotse Hooglanders en een aantal Konikspaarden grazen. In dit gebied kunnen mensen vrij wandelen en fietsen. Ik ben er omheen gefietst omdat ik verder wilde naar de Europakade in Tolkamer. De Europakade ligt hier vlakbij en het was behoorlijk druk op de kade.
Na 5 kwartier fietsen (16 km stond op de teller) was ik wel toe aan een rustpauze en ik vond een bank met een mooi uitzicht over de Rijn. Het was heerlijk om over het water heen te kijken.

Op de terugweg ging ik over een dijk dat langs het recreatiegebied Byland ging. Dit is een zeer groot meer waar meerdere dijken omheen lopen. Deze dijk kwam uit bij de splitsing naar Pannerden (via de dijk) en de provinciale weg naar Aerdt en Babberich. Ik heb voor de provinciale weg gekozen omdat dit de kortste weg was; ik was inmiddels behoorlijk moe. 
Op het laatste stuk langs de weg naar Babberich zag ik in een weiland veel schapen met jonge lammetjes. Sommige waren nog maar net geboren en andere lammetjes waren al wat ouder. Veel lammetjes lagen lekker in de zon te genieten. Leuk om naar te kijken.

woensdag 5 maart 2014

Genieten van de rust

Tussen de middag heb ik weer een wandeling over en aan de onderkant van de dijk gemaakt.Tijdens de wandeling brak de zon door en werd het meteen aangenaam om te lopen en te luisteren naar de stilte. Ik merk dat ik weer kan genieten van de vogelgeluiden omdat het nu overwegend stil is om mij heen. Geen geluidsoverprikkelingen meer van voorbij razende auto`s.
Op het moment dat ik bij het Breulymeer was, werd mijn aandacht getrokken door een paar vogels en ook omdat ik getik hoorde. (van een specht) Ik bleef staan kijken en ik zag inderdaad een specht op een tak zitten te tikken. De bomen zijn nog niet dicht gegroeid met bladeren, vandaar dat ik ze nog goed kon zien. Even later kwam er nog een 2e bij.
Ik heb geprobeerd om ze op de foto te zetten. Zie hieronder, maar je moet wel goed kijken om het te zien. Er is op de foto maar 1 specht te zien want de andere was inmiddels weg gevlogen naar de boom ernaast.

Vervolgens ging ik via de onderkant van de dijk terug en het was me al meerdere keren opgevallen dat ik in het water omgevallen boomstammen zag liggen. Ik vraag me steeds af of hier ook otters (of bevers) zitten. Ben hier wel benieuwd naar. Ik heb ook een paar foto`s gemaakt van de omgevallen boomstammen die in het water liggen, ze hebben allen een spitse afgeknaagd uiteinde.
Onderweg heb ik nog even op een bankje gezeten; op dit betrekkelijk korte wandelpad staan wel 4 of 5 bankjes met een mooi uitzicht over de weilanden. Weer was ik getuige van een grote groep opvliegende ganzen. Het blijft een schitterend gezicht.




dinsdag 4 maart 2014

Hazen of konijnen

Gisteren, aan het eind van de middag, brak de zon nog goed door en besloot ik nog een wandeling te maken. Ik liep over de dijk richting de Gelderse waard; een doodlopende weg is dit.
Op de dijk zag ik meteen al een grote groep ganzen in de wei zitten; ik hoorde ze al toen ik de dijk op liep. Op het moment dat ik op de doodlopende weg liep, hoorde ik aan het kabaal dat de ganzen met z`n allen opvlogen. Ze kwamen mijn kant op en ze vlogen nog laag over de bomenrij waar ik naast liep. En weer dacht ik: 'als ze maar niet poepen'; gelukkig ging het goed. Tot mijn verbazing draaide de groep in ene keer weer om en vlogen ze weer terug in de richting waar ze net vandaan kwamen; althans een merendeel van de groep. Bijzonder om dit 'live' mee te maken.
Dan nu de hazen:ik had ze het afgelopen weekend ook al een aantal keren gezien in de weilanden. Maar omdat het vorige stuk over de vogels ging, had ik het niet benoemd.
Gisteren zag ik er twee in de wei rondlopen en ik zag ze ook wegrennen. Dit zette mij aan het denken: wat is eigenlijk het verschil tussen een haas en een konijn. Ja, de hazen zijn groter, maar als ik een haas op grotere afstand zie, dan zijn ze natuurlijk ook klein. Dan vraag ik me toch af wat ik dan zie? Dus ik heb op het internet deze vraag opgezocht en ik heb de volgende informatie gevonden en gekopieerd. Zie hieronder.
Zowel een haas als een konijn zijn prooidieren; eten, niet opgegeten worden en zoveel mogelijk voortplanten. Prooidieren zijn altijd erg alert. Als je een konijn probeert te benaderen, zal een gezond exemplaar altijd direct zijn hol in vluchten. Een haas slaat op de vlucht, maar zal zich op den duur proberen te verstoppen door heel stil te blijven staan. Dit stilstaan doen ze vooral om energie op te sparen voor een laatste vluchtpoging.
Wat betreft de bouw is de haas het sterkste dier. Een haas kan wel 70 kilometer per uur rennen, waardoor roofdieren eigenlijk geen kans maken. Dit rennen kunnen ze ook lang volhouden. Een konijn heeft een beperkt uithoudingsvermogen en moet het dus meer hebben van een korte vluchtweg richting zijn hol. Zijn ontsnappingsroutes zijn van te voren zorgvuldig verkend.
Hazen hebben geen eigen territorium, ze kunnen zich bewegen over gebied van meer dan 40 hectare. De haas heeft grote oren en een zeer goed gehoor, gevaar bemerken ze al van grote afstaand. Hazen hebben over het algemeen geen hol maar een hazeleger, een soort kuil.
Konijnen zijn wat minder goed in het opmerken van gevaar, vaak is het al dicht genaderd eer ze het door hebben. Konijnen zijn meer ingesteld op de neus. Ze zijn socialer dan hazen en zullen soortgenoten altijd waarschuwen als er gevaar dreigt. De evolutie van de konijn en de haas is in de loop van de tijd geheel gericht op het kunnen ontsnappen aan roofdieren. De haas doet dit vaak in zijn eentje, de konijn vanuit een groep.
Mocht je ooit een wild konijn of wilde haas tegenkomen, die je gewoon kan benaderen, dan is er hoogstwaarschijnlijk wat mis met het beestje. De konijnenziekte heeft in de jaren 90 in Nederland de konijnenpopulatie zwaar getroffen. In sommige gebieden in Drenthe zijn konijnen helemaal verdwenen.
Dus de conclusie is: de haas is groter, heeft langere oren en heeft grotere poten. De haas rent echt en het konijn hupt meer. De snelheid van een haas is groter.


zondag 2 maart 2014

Vogels

Ik heb dit weekend weer veel vogels gezien. Zaterdagmiddag ging ik fietsen en ik zag in een weiland tegenover het Breulymeer heel veel meeuwen. En het waren er echt heel veel, wel een paar honderd. Er zaten er ook veel in het water van het Breulymeer en ik zag ze heen en weer vliegen over de dijk heen naar het weiland. Het was een erg mooi gezicht toen een groot deel van de groep weg vloog.
Toen ik van de dijk af was, ben ik via de Leuvenseweg terug gegaan om te kijken of ik de ooievaar op het ooievaarsnest zag. Ja hoor, ik zag hem en hij was nog steeds alleen.

Vanmiddag ben ik naar de Breitner-voetpad gelopen om daar weer eens overheen te wandelen. Toen ik eind november 2013 net verhuisd was, was dit mijn 1e wandeling. 
Op het eerste stuk dat ik nog boven op de dijk liep, zag ik in de verte een stuk of 4 bruine roofvogels. Ik ben er nog steeds niet achter welke soort het zijn. Een ervan zag ik steeds van paal naar paal vliegen en een aantal keren laag over het gras gaan. Die vogel scheerde meerdere keren rakelings over een andere roofvogel heen die in het gras zat.
Ik was eerst naar de Bettestraat gelopen om vervolgens via de Babberichseweg de ingang van het voetpad te nemen. 
In het streekblad van een paar weken terug had ik gelezen dat het voetpad nu beter te belopen was. Er was over geklaagd dat het laatste stuk via een weiland niet meer te belopen was omdat een boer het land had gebruikt. Nu is sinds kort er weer een smal pad vrij gemaakt.
Het laatste stuk van het voetpad komt via 2 weilanden weer uit bij de dijk. Toen ik weer boven op de dijk liep en bij de kerk voor langs liep om naar beneden te gaan, hoorde ik ganzengeluiden. Het was duidelijk te horen dat het er veel waren, maar ik was inmiddels te moe om weer terug te lopen en te gaan kijken.
Ik had eerder in de middag al een behoorlijke tijd en energie besteed met het verwijderen van de mosaanslag bij de voorkant van mijn huis.